Hírek

2017.03.21. 19:20

A jövő nemzeti gasztronómiai válogatottja

Veszprém - Nemcsak a nyolc csapat negyven diákja (csapatonként két-két szakács, pincér, illetve egy cukrász) és a szakmai vezetők számára hozott rendkívül izgalmas pillanatokat az országos döntő Veszprémben, az Agórában, illetve a házigazda SÉF iskolában.

Őrsi Ágnes

A IV. Országos Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékversenyen az osztálytársak, rokonok, ismerősök azért szurkoltak, hogy a 16-18 éves ifjú gasztronómusok a lehető legjobb eredményt érjék el, ugyanakkor a szakemberekből álló zsűri nemcsak a mérhető teljesítményre volt kíváncsi. Ahogy Ambrus György olimpiai aranyérmes Venesz-díjas mesterszakács mondta: - Előttem a jövő nemzeti gasztronómiai szövetségének válogatottja. Ők lesznek azok, akik méltón tudják képviselni a magyar gasztronómiát.

A győztes csapat, a Soproni SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma válogatottja. Balról jobbra: Kocsis Patrik és Kiss Dávid szakácstanulók, Vilcsek Orsolya pincértanuló, Bakos Kamilla cukrásztanuló és Horváth Barnabás pincértanuló, mellettük jobbról az oklevéllel a csapatvezető, Cihlár Lajos pincér szakoktató. Szinte hiányzott a végén a tűzijáték
Fotó: Pesthy Márton

Laikusként is teljes mértékben hihető, hogy a sokat látott zsűritag véleménye megalapozott; a fiatalok imponáló szakmai tudással, magabiztos fellépéssel vették a feladatokat. Első nap intelligenciatesztet írtak magyarul, szakmait angolul. Másnap főztek, az utolsó napra a díszmunkák bemutatása, a pincérek versengése került. Mit szól a kedves olvasó a következőhöz: "Camembert, medvehagyma és vörös quinoa francia bébi csirkébe töltve bőrében, blansírozott sárgarépa, újhagymával és spárgákkal, pezsgős sabjon".

A szemre is gyönyörű hidegtál, előételsor mellett vörös áfonyás-marcipános alkalmi dísztorta krémfehérben, a tetején csokoládébarna levelekkel, indákkal. Más asztalokon cukordíszt kaptak a torták; ennyi színt, ennyi ehető hajlékonyságot nehéz lett volna elképzelni - csodálatosak voltak. Az eredményhirdetést a pincérek attrakciója előzte meg. Nem csak az öltözékük volt azonos, de a szemet gyönyörködtető szinkronmozgás is. Ennél is többet a soproni csapattól kapott a közönség; Vilcsek Orsolya kellemes angolsággal konferálta mutatványukat, daiquiri koktélt kevertek, ezt a feladatot kapta minden pincérduó.

Begyakorlott, zökkenőmentes volt a lebonyolítás is, alig, hogy az utolsó versenyzők levonultak a színpadról, máris újabb asztal került be, tele díjakkal, oklevelekkel, ajándékokkal, ami azt mutatta, rengeteget dolgoztak a támogatásszervezők is.

Teljesítménye alapján első lett a Soproni SZC Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Szinte hiányzott a tűzijáték, amikor felharsant a "We are the champions", és dörgött a taps az Agóra zsúfolt nézőterén. A soproniakat szorosan követte a VSZC SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, harmadik helyezett lett a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczi Gergely iskolája. Negyedik helyezést ért el a további négy csapat Sepsiszentgyörgyről, Dunaszerdahelyről, Kaposvárról és Kisújszállásról. Amint elhangzott, két év múlva újra lesz Schnitta verseny, addig pedig a zsűri azt tanácsolja a fiataloknak, hogy fordítsanak nagy figyelmet az anyagismeretre, ismerjék meg a remek magyar borokat, és szorgalmasan gyakorolják a nyelveket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!