Hírek

2017.06.02. 07:47

Helyzetkép vizes vb előtt - Sok munka van még hátra

Balatonfüred - A július 15 és 21-e közötti vizes vb előtt a mederkotrás végmunkálatai tartanak a tóparti városban.

Sági Ági

A kotrás fő feladata a vízmélység biztosítása a 2500 méter hosszú úszópályán. 1 méter 60 centiméteres mélység a kívánatos, ezt úgy tudják elérni, hogy a pálya belső ívén három méteres mélységet kotornak, mert ez a rész iszapcsapdaként működik, ez védi meg az eliszapolódástól a külső, sekélyebb részt. A lelátó és a fix stégek hamarosan kezdődő lerakása miatt a megcsúszott partvédelmet helyrerakták, azaz a kövezést megigazították, a bejáró stégek helyén visszaszedték, hogy stéglábakat is lehessen építeni. A pálya mentén átvizsgálták a medret, ellenőrizték, hogy vannak-e karók, vagy más veszélyt jelentő tárgyak a vízben.

Ezt az átvizsgálást közvetlenül a versenyek előtt még egyszer megismétlik majd. Közvetlenül az úszás előtt még hínármentesítést is végeznek. A versenyterület kiépítése június 6-án elkezdődik. Még aznap lezárják a Vitorlás tér melletti Rózsakertet és a kerékpárút és a meder közötti szakaszt a fastég végéig. A munkaterületre tilos lesz a belépés.

Megépülnek a lelátók, bekötik a konténereket, összeszerelik a kiszolgáló létesítményeket. 1800 ülőhely, és 1300 állóhely épül a víz fölé. Az építési munkálatok várhatóan július elején fejeződnek be. Elkezdték a Huray utcai parkoló burkolatának felújítását is. Itt 200 férőhelyen aszfaltozott, 100 férőhelyen murvával borított felületen parkolhatnak az autók, jelenleg csak a parkoló hátsó része használható. Kissé változik majd a forgalmi rend is, a Széchenyi utca ezentúl összeköti majd a Zákonyi és a Honvéd utcát, így könnyebb lesz a ki-és bejutás a mélygarázsba. A mélygarázs fedése befejeződött, a tervek szerint a rendezvényre az átadás is megtörténik. A felsővárosban még tartanak a földmunkák, az alsóvárosban ez már befejeződött, a gerincvezeték a földben van, az optikai kábelek behúzása még tart. A kandeláberekre a tartóegységeket elhelyezték, a térfigyelő kamerákat és a wifi jeltovábbító rendszerét a rendezvényre elhelyezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!