Hírek

2016.10.14. 20:40

Ismét az apát tartották alkalmasabb szülőnek

Ajka, Veszprém - A másodfokú bíróság is az apának ítélte a gyermeket abban a perben, amelyben az elsőfokú döntés ellen demonstrációt szerveztek kora tavasszal.

Marton Attila

Az Ajkai Járásbíróság év eleji döntése ellen csendes tüntetést szervezett a gyermek anyai nagymamája, tiltakozva a bíróság ítélete ellen. Lapunknak a nagyszülő akkor azt mondta, azért szervez demonstrációt, mert nem tartja megalapozottnak az ítéletet, és mert nem tud beletörődni, hogy lányától elvegyék a gyermek felügyeleti jogát.

A nagymama csendes demonstrációval hívta fel a figyelmet arra, hogy rossz irányba fordul a világ, ha alapos ok nélkül el lehet szakítani egy kisgyereket az édesanyjától. Tavasszal több mint húszan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az Ajkai Járásbíróság épületénél az ilyen ítéletekkel szemben   Fotó: Penk Tímea

Az elsőfokú bíróság szerint a szülők közötti kapcsolat megromlásában szerepet játszott, hogy az anya a most hatéves gyermek gondozását egyre inkább a férjre és családtagjaira hárította. A felperes ezzel szemben úgy érezte, a férj és családtagjai egyre inkább kirekesztik a saját életéből. A bíróság a tanúvallomások és a pszichológus szakértő megállapításai nyomán az édesapának ítélte a gyermeket, mert, bár a tárgyi feltételekben nem látott különbséget a felek között, úgy ítélte meg, a gyermek és az apa között szorosabb érzelmi kapcsolat alakult ki, valamint az apróság megszokott környezetéből való kiszakítása negatív hatással járt volna számára.

A másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék a közelmúltban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Indoklásukban kifejtik, az elsőfokú bíróság tényállása a peradatoknak megfelelő volt, a bizonyítékokat helyesen értékelte. Hozzátették, a jogvita eldöntésében a bíróságnak azt kellett mérlegelnie, melyik szülő alkalmasabb a gyermek nevelésére, melyiküknél biztosított a gyermek kedvezőbb testi, értelmi és erkölcsi fejlődése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!