Hírek

2016.02.20. 17:52

Gigantikus szórakoztató-központ épülhet a Balatonnál

Balatonalmádi, Balatonfűzfő – A világ legnagyobb fedett vízi élményparkját és víz alatti luxusszállodát terveznek a Balatonalmádi és Balatonfűzfő közötti területre.

Marton Attila

A 110-120 hektár alapterületű, egész évben működő élménypark tematikus részekből – sport, wellness, gyógyászat – állna. A Kárpát-medence valamennyi ismert gyógyvize egy-egy medencét kapna, emellett vízisípályák, ellenáramlású szörfpálya, barlangfürdő, vízesés, sziklaugró hely, vízi vidámpark és kalandpark, valamint egy édesvízi megaakvárium is helyet kapna a teljesen fedett, helyenként nyolcvan-száz méter belmagasságú komplexumban. A létesítménynek a nagy-britanniai Cornwallban létrehozott Éden projekt szolgálna mintául, ám annál negyvenszer nagyobb alapterületen jönne létre, mondta kérdésünkre Gulyás Péter projektgazda, aki a beruházás költségét mintegy kétmilliárd euróra becsüli. Úgy véli, az állam harminc százalékban lehetne tulajdonosa a komplexumnak, hetven százalékban pedig befektetők. Az állam a projekt elindításában kapna kiemelt szerepet, egyrészt a terület kisajátításával és a parcellák kivásárlásával – jelenleg közel ezer tulajdonosa van az érintett területnek –, valamint az engedélyek beszerzésével. A létesítmény egyedi építészeti eljárással készülne a terepviszonyok megtartásával, a speciális klíma mediterrán és trópusi növények telepítését tenné lehetővé. A jelenlegi ütemterv szerint még idén elkezdhetik elkészíteni a szükséges hatástanulmányokat, és az önkormányzatokkal történő egyeztetések és az engedélyek beszerzése után 2018-ban kezdődhetnek el az építészeti munkák, az élménypark pedig 2020-ban vagy 2021-ben nyithatná meg kapuit. A területen egy időben negyvenezer ember tartózkodhatna, az elképzelések szerint naponta 10-12 ezer látogató érkezhet majd a teljesen akadálymentesített komplexumba. Habár az ötletgazda szerint az elsődleges cél a félbevágott focilabdára emlékeztető élménypark kialakítása lenne, hosszabb távú cél egy víz alatti luxusszálloda létrehozása, amely a kalandparkkal összekapcsolva a vízfelszín alatt harminc méter mélyen alakítanának ki a Fűzfői-öbölben, és édesvízi búvárkodásra is lehetőség nyílna.

A cornwalli létesítmény (forrás: www.edenproject.com)

A futurisztikusnak tűnő beruházás tömegeket hozna a térségbe Marton Béla balatonfűzfői polgármester szerint. A helyi képviselő-testület megtárgyalta a beruházást, elviekben támogatják a projektet. A városvezető kiemelte, nem csupán a Balaton-parti, hanem az egész hazai turizmust fellendítené a vízi park, és a jelenlegi két-három hónapról egész évre kinyújtaná a szezont. A tervek szerint évente akár 3-4 millió látogató érkezhet, a centrum működtetése pedig 1200-1500 embernek adhatna munkát, emellett a környékbeli települések közötti tömegközlekedést is javítaná, útfejlesztéssel járna, és nem mellesleg óriási területen lenne szabad WIFI-kapcsolat, sorolta az előnyöket a polgármester. Marton Béla úgy látja, a két projekt közül nagyobb realitása lehet a földfelszínen megvalósítani tervezett ötletnek. Azt, hogy a víz alatti szálloda milyen hatással lenne a tóra és az élővilágára, két egyetemi csoport vizsgálja majd a projektgazda megbízásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!