Hírek

2017.05.25. 19:20

Folytatta politikuselődei szellemiségét Horváth Balázs

VESZPRÉM Horváth Balázs pályáját és közéleti tevékenységét idézték fel egykori munkatársai, barátai a néhai belügyminiszter tiszteletére tartott emlékülésen csütörtökön a városházán.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester bevezetője után Horváth György, az egykori országgyűlési képviselő testvére nyitotta meg a rendezvényt. Nagyszerű egyéni képességei mellett igazi csapatjátékos volt, e két erény tette kimagasló személyiséggé, hangsúlyozta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Hozzátette, Horváth Balázs pályájával és teljesítményével folytatója annak a szellemiségnek, amelyet több Veszprémhez köthető politikus, Eötvös Károly, Óvári Ferenc, Rupert Rezső vagy Rainprecht Antal képviseltek: mindegyiküket a fontolva haladás, a szabadság és a konzervativizmus iránti nyitottság jellemezte, húzta alá. Salamon László alkotmánybíró arról beszélt, Horváth Balázs szeretni való ember volt, „polgárpolitikus”. Felidézte, a rendszerváltozás utáni első kormányban a legnehezebb tárca került hozzá, ám helytállt belügyminiszterként.

Az emlékkiállítás felidézi Horváth Balázs politikai pályáját, képünkön Navracsics Tibor, az Európai Bizottság magyar oktatásügyi biztosa és Baumgartner Lajos önkormányzati képviselő Fotó: Penovác Károly

Klasszikus műveltségű, érzékeny, vibráló személyiség és nagyvonalú politikus volt, akinek lételeme volt a játék, jellemezte Papp Sándor egyetemi tanár. Kónya Imre volt belügyminiszter, barát arról beszélt, Horváth Balázs volt a politikai karaktergyilkosság első áldozata, amikor a taxisblokád idején azzal vádolták, részegen szólt a demonstrálókhoz. Sem ez, sem az az állítás nem volt igaz, hogy a tömegbe lövetett volna. Balsai István alkotmánybíró megemlékezését Porga Gyula olvasta fel. Írásában kiemelte, Horváth Balázs az önkormányzatiság létrejöttéért és a jogállam megteremtéséért egyaránt sokat tett. Nagy Károly népművelő egy 2004-es interjúból olvasott fel részleteket, Szabó Gyula jogász Horváth Balázs ügyvédi tevékenységét méltatta, Sándor György előadóművész arra emlékeztetett, a rendszerváltás ideje kegyelmi pillanat volt, amikor az írótársadalom egységes volt.A rendezvény előtt Horváth Balázs közéleti tevékenységére emlékező kiállítás nyílt a városháza aulájában, a tárlatot Horváth Zsolt, a néhai belügyminiszter névrokona, korábbi országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!