Hírek

2015.09.16. 18:25

Felfegyverző és üzemanyagtöltő pont a szentkirályszabadjai repülőtéren

A szentkirályszabadjai repülőtérre különleges vendégek érkeztek szerda délután, a jelenleg hazánkban zajló és holnap a sajtó előtt is bemutatandó Nemzetközi Légi Személyi Mentési Gyakorlat keretében.

Balogh Ákos

A Veszprém határában elfekvő szentkirályszabadjai repülőtéren ugyanis a katonák egy szaknyelven úgynevezett FARP-ot alakítottak ki, az az, az angol rövidítésből eredően egy előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontot, ahol a feladataikról visszaérkező helikopterek kerozint vételezhettek. Így esett meg, hogy a gyakorlaton résztvevő több mint huszonkét repülőeszközből a spanyol hadsereg két Eurocopter AS332 Super Puma típusú speciális mentési feladatokra felkészített helikoptere és két lengyel W-3PL Głuszec típusú felfegyverzett helikopter is itt járt.

Ritka vendégek hazánkban ezek a modern katonai helikopterek, a Magyar Honvédség jóval régebbi gyártású orosz helikoptereket használ, melyeket évek óta szeretnének újabb nyugati típusú gépekre cserélni egy beszerzési pályázat keretében, a helikoptergyártók versenyében pedig a most látott helikoptertípusok is jó eséllyel indulhatnak...

A repülőteret üzemeltető cég ügyvezető igazgatójától, Sörös Lajostól megtudtuk, nem érte őket váratlanul a helikopterek érkezése, a Magyar Honvédség korábban kérte fel őket az együttműködésre, és a repülőtér használatára, amit ők ingyen és bérmentve biztosítottak a gyakorlat idejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!