Hírek

2015.08.02. 14:15

Érseki áldás a jásdi tájházra

Jásd – Megáldotta a felújított tájházat a településen Márfi Gyula érsek, aki szentmisét is celebrált vasárnap a katolikus templomban a 850 éve alapított jásdi bencés kolostor emlékére.

Szabó Péter Dániel

A helyi értékek, a szülőföld szeretetének fontosságára hívta fel a figyelmet a jásdi római katolikus templomban tartott ünnepi szentmisét követően a megszépült tájháznál Márfi Gyula érsek, aki Radnóti Miklós: Nem tudhatom című közismert verséből is idézett, ily módon szemléltetve az elmondottakat. Ezt követően megáldotta a megszépült tájházat, ahol Jásdi szakralitás címmel a bakonyi kistelepülés hitéletét, a faluban és környékén lévő szakrális helyeket bemutató színvonalas tárlat is nyílt vasárnap délben. A kiállításon olvasni lehet a 850 éve alapított jásdi bencés kolostorról is, ami a XVI. századig állt Jásdon. Ma már csak a kapuzattöredékek, kövek és faragványok emlékeztetnek az egykori épületre.

- A kiállítás előkészítése kapcsán megmozdult a falu. Nemcsak a bemutató teret, magunkat, a közösséget is építettük. A szakralitás és a bemutatott tárgyak nemcsak a vallásosság megélését szimbolizálják, hanem azt az erőt is, amit a felajánlott tárgyi emlékek gazdáinak szeretetéből, a tárlat berendezésén munkálkodó emberek pozitív energiájából árad – mondta el Győry Tünde jásdi polgármester az ünnepélyes megnyitón. Hozzátette, a ma már tájházként működő épületet eredetileg is abból célból vásárolta meg az önkormányzat, hogy közösségi térként funkcionáljon, ám a felújításhoz sok helyi polgár önkéntes munkája és tenni akarása, valamint civilek és vállalkozók önzetlen támogatása kellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!