Hírek

2017.09.03. 15:55

Kevesebb por és pernye - Hamarosan francia tulajdonba kerül az ajkai erőmű

AJKA - Több száz millió forint ráfordítással jelentősen csökkent az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt.-nél a károsanyag-kibocsátás, mindemellett a nagy múltú cég várhatóan idén ősszel francia tulajdonba kerül, mondta el Németh Frigyes vezérigazgató.

Kovács Erika

A cégnél összesen 285 ember dolgozik Ajkán, az erőműben, illetve az Inotán, a nagyfeszültségű villamos kapcsoló berendezés üzemeltetésénél.

Az erőmű környékén élők többször kifogásolták a károsanyag-kibocsátást, a por- és pernyehullást. A helyzet már jóval kedvezőbb a számottevő beruházásnak köszönhetően.

– Eddig már három kazánnál, egyenként hetvenmillió forint ráfordítással megtörtént az úgynevezett elektrofilter elektródarendszer karbantartása és felújítása, aminek eredményeként lényegesen csökkent a károsanyag-kibocsátás, a por- és pernyehullás. A pernye valójában nem más, mint az el nem égett, illetve elszenesedett fa – fogalmazott a vezérigazgató.

Németh Frigyes vezérigazgató hozzátette, a negyedik kazánnál a karbantartás, illetve felújítás várhatóan már az értékesítés után történik meg az új tulajdonos, a francia Veolia Energetikai Zrt. részéről, ami jelenlegi információk szerint szeptember végén várható.

Az ajkai erőmű, amely Demján Sándor üzletember csoportjának energetikai vállalkozása, 1943 óta működik, zrt.-ként pedig 1992 január elsejétől. A cég gőzt állít elő távfűtési célra, és a timföldgyárnak ipari célra. Emellett villamos energiát termel a Bakonyi Erőmű Zrt. leányvállalatával, a 2004-ben alakult, és százszázalékban az erőmű tulajdonában levő Bakonyi Bioenergia Kft.-vel. A két cég együtt állít elő évente 320 ezer megawattóra villamos energiát biomasszaalapon: a kazánokban faforgácsot és mezőgazdasági eredetű anyagokat égetnek el, például szalmát, napraforgóhéjat. A kazánok felfűtésére földgázt használnak, a távfűtési célú hő előállításakor pedig szenet, mivel az olcsóbb, mint a biomassza. A szenet Csehországból vásárolják közösen a timföldgyárral, ebből évente 30-35 ezer tonnát tüzelnek el.

Az erőműnél a korábbiakhoz képest jóval kevesebb hőt állítanak elő, ugyanis 2015 óta az ajkai timföldgyár hőfogyasztása töredékére, a negyedére csökkent. Tavaly a turbinák karbantartása miatt pedig a villamosenergia-termelés is csökkent az erőműnél, a tervezetthez képest húsz százalékkal kevesebbet állítottak elő.

Németh Frigyes kiemelte, elsősorban környezetvédelmi célból a cégnél többször jelentős felújítást, rekonstrukciót valósítottak meg az elmúlt években, illetve idén. Így a kazánok tüzelőfelületénél csőcsere történt, ezenkívül turbinafelújítást is végeztek. Környezetvédelmi célt szolgált az is, hogy két kazánnál beépítettek úgynevezett karbamid-befecskendező rendszert, aminek az a feladata, hogy a nitrogéntartalmú gázok kibocsátása csökkenjen. Beépítettek új környezetvédelmi mérőrendszert két kazánhoz, amit várhatóan ez év végégig még három kazánnál szintén elhelyeznek. Minderre több száz millió forintot költöttek.

- A céget érintő valamennyi környezetvédelmi ellenőrzés azt bizonyítja, hogy az ajkai erőmű megfelel a jogszabályi feltételeknek, beleértve az uniós előírásokat is - hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzáfűzte, a pernye- és porkibocsátásnak több oka lehet, egyfelől műszaki probléma válthatja ki, amikor valamilyen berendezés meghibásodik, másrészt sajnos előfordulhatnak kezelési problémák is. Emellett az is előfordulhat, hogy nem egyenletes minőségű a tüzelőanyag, és a hirtelen változásokat a dolgozók nem tudják gyorsan kezelni a rendszernél.

A tulajdonosváltásról kifejtette, a Veolia Zrt. a párizsi tőzsdén jegyzett, nagy közszolgáltató társaság. Fő profilja a víz- és csatornaszolgáltatás, hulladékkezelés, valamint a fűtési célú energia termelése és szolgáltatása. Világszerte 100 ezer munkavállalót foglalkoztat, Európa számos országában jelen van. Magyarországon,170 helyen közintézményfűtést végez, illetve nagy erőművek, mint a debreceni, nyíregyházi, pécsi működtetője.

Az ajkai erőművet a tervek szerint idén ősszel, várhatóan szeptember végén vásárolja meg, de csak az erőművet. A többi, így az inotai erőmű, a balinkai volt bányaingatlanok, az almásfüzitői telephely és az ajkai bányák volt ingatlanjai a Bakonyi-Asset Management Kft. tulajdonába kerülnek. A kft. a Demján energetikai csoportnál marad, amelynek Németh Frigyes jelenlegi ajkai vezérigazgató lesz az ügyvezetője.

A kérdésre, hogy mit hoz a jövő, kiemelte, az majd a Veolia feladata lesz. - Azt lehet tudni, hogy hosszabb távon működtetni kívánja az ajkai erőművet - mondta Németh Frigyes.

Kérdésünkre, hogy eddigi irányítása alatt mi volt a legemlékezetesebb számára, elmondta, hogy a legnagyobb kihívásnak talán a bánya-erőmű integráció tekinthető, amikor a két termelési kultúrát kellett szintetizálni viszonylag rövid idő alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!