Hírek

2017.06.09. 10:15

Ellepik a veszprémi Arénát a katonák

Helikopterekkel, harcjárművekkel, katonai terepjárókkal és teherautókkal, tűzoltó és katonai rohamkocsival, légvédelmi rakétával települ a Magyar Honvédség a Veszprém Arénába június 14-én szerdán.

Balogh Ákos

A nagyszabású művelet ezúttal nem gyakorlat, az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Szolgálatot és a katonai pályát szeretnék népszerűsíteni az akcióval. Az Irány a Sereg elnevezésű, ingyenes toborzó rendezvény egész napos programjai között nem csak a járművek és fegyverek bemutatója, hanem látványos dinamikus bemutatók is szerepelnek.

Többek között ejtőernyős ugrás, ellenőrző-áteresztő pont felállítása és működtetése, közelharc bemutató is várható, összesen több mint 25 katonai alakulat mutatkozik be, tudtuk meg Soós Gyula őrnagytól, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság veszprémi központjának parancsnokától.

A parancsnok elmondta, bár régóta működik az Önkéntes Tartalékos Rendszer, de azt látják, sokan nem vállalják a feladatokat, mert az a lakóhelytől való hosszabb idejű elszakadást eredményezi, így egy új elemeként létrehozták az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati lehetőséget a helyi közösségekre építve, ahol mindenkinek a saját járásában, településén van lehetősége a honvédelem ügyét szolgálni.

Természetesen a katonai alapkiképzést az erre jelentkezők is megkapják, de azt a felállított kiképző századok egy 120 órás oktatás keretében, jellemzően hétvégente tartják meg járásonként.

A jelentkező önkéntes területvédelmi tartalékosok feladata többek között egyébként hagyományőrző tevékenység, a toborzásban és hadisírgondozásban való részvétel lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!