Hírek

2015.07.27. 17:35

Ellenőrzik a fürdőket: Semmi probléma a vízminőséggel

Veszprém – Folyamatosan ellenőrzik a megyében található medencés fürdőket a kormányhivatal népegészségügyi szakemberei, eddig főként adminisztratív hiányosságokkal találkoztak.

Marton Attila

A megyében összesen hetvennégy medencés fürdőegység üzemel, hetven százalékuk azonban csak szezonális jelleggel működik, közölte érdeklődésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve.

A fürdők közül valamennyi a korszerűbbnek számító vízforgatóval berendezéssel ellátott. A szakemberek az eddigi vizsgálatok során két helyszínen mutatták ki, hogy az üzemeltetők a medencéket túlklórozták, a probléma megoldására azonnal intézkedtek: friss víz utánpótlásával és az adagoló beállításával megszüntették a veszélyt. A hatósági laboratóriumi eredmények egyéb, egészségügyi kockázatot jelentő határérték túllépést nem mutattak ki. A kormányhivatal kérdésünkre azt írta, a leggyakrabban adminisztratív jellegű hiányossággal találkoztak. A helyszíni ellenőrzések során tizennégy esetben vettek fel jegyzőkönyvet, tizenkétszer végzést adtak ki. A hibák megszüntetésére kiszabott határidő még nem zárult le, de már több üzemeltető is pótolta a hiányosságát.

Ahhoz, hogy a fürdővizek használata a fürdőzők számára ne okozzon egészségügyi kockázatot, az üzemeltetők által betartandó kötelezettségeken túl az is kell, hogy a fürdőzők is betartsák a fürdőhasználatra vonatkozó higiénés és egyéb előírásokat, hívta fel a figyelmet a kormányhivatal.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése szerint jelenleg 575 medencés közfürdő működik az országban, közülük mintegy 300 egység csak szezonálisan üzemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!