Hírek

2017.04.08. 16:44

Életveszélyes körülmények az ajkai zeneiskolában?

Ajka - Érdemes lenne mindenkinek megnézni, hogy milyen életveszélyes körülmények között folyik a zeneiskolában a művészetoktatás - hívta fel figyelmünket egy olvasónk, aki nem szeretné, ha nyilatkozata miatt bántódás érné.

Penk Tímea

A hetvenes években létrehozott intézményhez olvasónk szerint az elmúlt több mint ötven évben hozzá se nyúltak, és mára oly mértékben életveszélyessé vált a komplexum több épülete, hogy egy részét már le is kellett zárni.

- Az ingatlanok alapja egy betonkoszorú, amelynek a közepébe töltött anyag az elmúlt évtizedekben fokozatosan süllyedt. Tölcsérszerűen deformálódott a padló az épületekben, a farostlemez falak hungarocell szigetelését felfalták az egerek, rések, elmozdulások figyelhetők meg - írta le a helyzetet olvasónk. Meglepte, hogy a helyi televízióban nyilatkozó önkormányzati irodavezető a 2014-es esőzést és árvizet okolta a jelenlegi állapot kialakulásáért. Olvasónk úgy tudja, hogy az akkori károkat kifizette a biztosító, de azt nem fordították az zeneiskola felújítására.

Az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola - amelyhez a zeneiskola is tartozik - idén januárban átvette a Klik Pápai Tankerülete. A zeneiskola vezetőjének a jelzésére lezárták az egyik épületet.

- A vezetőség abban látja a megoldást, hogy a hangszeres oktatás a jelenlegi helyén maradna a még életveszélyessé nem nyilvánított épületekben, az elméleti zeneoktatást pedig a város másik részén álló gimnáziumban tartanák. Ez azonban nem kellően átgondolt megoldást jelent - hangsúlyozta olvasónk. Példákat sorolt a felmerülő gondokra: sok gyerek nem tudja megoldani az ide-oda mászkálást a két helyszín között, a zeneovis kisgyermekeknek középiskolás diákokkal kellene keveredniük, a gimnázium legfelsőbb emeletét alakítanák zeneiskolává és a megfelelő hangszigetelés nem biztos, hogy megoldható; a gyerekeket kísérő nagyszülőknek sem mindegy, hogy hány lépcsőt kell megmászniuk.

- Azt is beszélik, hogy hosszú távon az egész zeneiskolát be akarják költöztetni a Bródyba, mintha nem tudnák, hogy milyen követelményekkel jár a hangszeres oktatás. Nem mérték fel, hogy akarnak-e az ott élők még este nyolckor is trombita- és dobszót hallgatni. Többen úgy vélik, mintha a létszámcsökkentés, vagy akár a zeneiskola teljes bezárása lenne a cél - fogalmazott olvasónk, aki egyetért a zenetanárokkal: csakis a jelenlegi helyén, felújított épületben folyat minőségi zeneoktatás a városban.

A témáról megkérdeztük az önkormányzatot és a Kliket. Amennyiben megérkeznek a válaszok, közöljük olvasóinkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!