Hírek

2017.05.19. 19:44

Egy nap az esélyegyenlőség jegyében

Pápa - Láss másképp! címmel érzékenyítő program várta a gyermekeket az Erzsébet ligetben a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, illetve a Kézenfogva Alapítvány jóvoltából.

Polgár Bettina

Rozgonyi Zsuzsa, a Kézenfogva Alapítvány programvezetője elmondta, noha székhelyük Budapesten található, az 1993-ban életre hívott alapítvány országos lefedettséggel bír. – Göncz Árpád és felsége közösen alapították ezt a szervezetet a befogadó társadalomért, illetve azért, hogy a fogyatékos emberek társadalmi integrációját elősegítsék – tette hozzá.

Az alapítvány programvezetője kiemelte, Pápa az első vidéki helyszín, ahova az úgynevezett tematikus kalózkamionjukkal ellátogattak. Mint mondta, nem először járnak a városban, korábban virágszirmos játékokkal érkeztek a településre. – Ez alkalommal egy érzékenyítő program keretében játékos formában ismerkedhettek meg a pápai általános iskolás gyermekek a fogyatékosságtípusokkal. A kalózkamion segítségével megmutattuk, milyen ezekkel a fogyatékosságokkal együtt élni – ismertette Rozgonyi Zsuzsa.

Fotó: Vallner Bettina

Hangsúlyozta, az eseményen több mint 150 gyermek vett részt, így nagyon meg voltak elégedve a látogatottsággal, illetve a fiatalok érdeklődésével.  – A fő attrakció a kalózkamion volt, ahol az öt fő fogyatékosságtípussal ismerkedhettek meg a gyerekek: az értelmi fogyatékossággal, a hallássérültséggel, az autizmussal, a látássérültséggel és a mozgássérültséggel. Ezenkívül a kamion körül szerveztünk kísérőprogramokat. A fiatalok kipróbálhatták a kerekesszéket, játszhattak az esélyegyenlőségi társasjátékkal, valamint egy játékos totó formájában megismerkedhettek a különböző fogyatékosságokkal – fejtette ki a Kézenfogva Alapítvány programvezetője.

Müller Orsolya, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ munkatársa elmondta, intézményük a Láss másképp! elnevezésű esélyegyenlőségi nap keretében hívta meg a Kézenfogva Alapítvány kamionját. Rámutatott, az esemény ideje alatt általános iskolánként maximum harmincfős csoportokat tudtak fogadni, azonban a jövőben kellő érdeklődés mellett szeretnék többnapossá bővíteni ezt a programot, hogy többeket is megmozgathassanak.

Fotó: Vallner Bettina

– Intézményünk szeretné, ha a programjainkkal már az előítéletektől mentes korban meg tudnánk szólítani a gyerekeket, és fiatalon toleranciára nevelhetnénk őket a fogyatékkal élő emberek tekintetében. Azt gondoljuk, a felelős társadalom fontos része, hogy elfogadóak és befogadóak legyünk a fogyatékkal élőkkel – fogalmazott az esélyegyenlőségi nap kapcsán Müller Orsolya.

Megjegyezte, az eseményen majdnem minden helyi általános iskola képviseltette magát, valamint meghívást kapott a programra a Barátság Klub és a Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye, továbbá hátrányos helyzetű gyermekeket is megszólítottak.

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ május 28-án a városi gyermeknapra várja majd a fiatalokat. A rendezvénynek ebben az évben ismét régi helyszíne, az Erzsébet liget ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!