Hírek

2017.05.17. 08:25

Sosem látott madár úszott a csopaki strandon

Csopak - Még a csopaki idős emberek sem emlékeznek arra, hogy valaha is jelen volt a település strandján az üstökös réce, ezért számít különlegesnek ez a fotó. Európában, Ázsiában vizek közelében fészkel, télen Észak-Afrikáig is eljut.

Szendi Péter

A Kárpát-medencében fészkelő faj, első alkalommal a Fertő mellett költött 1983-ban. Nyugati irányból terjeszkedik, a jelentősebb dunántúli vizes élőhelyeken időközben rendszeresen fészkelő fajjá vált, az utóbbi években jelezték a Kiskunságból és a Hortobágyról is. Elsősorban növényevő. Rendszerint a sekély vízben, szegélyekben legeli a vízinövényzetet vagy az elszaporodó algákat, de előfordul, hogy víz alá bukva szerzi vízinövényekből, magvakból álló táplálékát. Elkapja az ebihalat és a vízirovarokat is.

A Fertőnél, hazánkban egyedüli jelentős vonulóhelyén májusban akár 600-1200 példány is látható egyszerre, őszi vonulása alkalmával ritkább. Ma már, 25 évvel első hazai költése után az országban bárhol felbukkanhat, sőt fészkelhet is az arra alkalmas költőhelyeken. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei szerint utoljára néhány évvel ezelőtt Tihanyban láttak egy üstökös réce párt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!