Hírek

2015.11.04. 11:23

Csak annyit fizessünk, amennyit szemetelünk!

Herend – Mindegy, hogy egy házban hány személy él és hány liter szemét keletkezik, ugyanazt a tarifát kell fizetni a hulladék elszállításáért. Ez a rendszer nemcsak igazságtalan, de célt is téveszt: nem ösztönöz a hulladék csökkentésére – fordult panaszával lapunkhoz Szűcs István.

Szám Dorottya

Nyugdíjas herendi olvasónk elárulta: ha kell, Brüsszelig is elmegy, mert a jelenlegi hulladékgazdálkodási eljárás, amellett, hogy alaptörvénybe ütköző, az európai uniós irányelvekkel sincsen összhangban. Szűcs István hadakozása a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató  (VKSZ) Zrt.-vel 2009-ben kezdődött, melyről a Napló már korábban, 2011 szeptemberében beszámolt.

– Feleségemmel ketten élünk herendi családi házunkban. Elég havonta egyszer kitenni a kukát, mert csak akkor telik meg a nyolcvanliteres edény. Sokan vannak még ezzel így kisnyugdíjasok, egyedül élő idősek és hátrányos helyzetűek – nyilatkozta a Naplónak.

Csejtei Imre bándi lakos is hasonlóan látja a helyzetet. –  A szemétszállítást végző VKSZ Zrt. szerint minimum 60 liter elszállítandó hulladék keletkezik hetente minden háztartásban. Azoknál az embereknél is, akik kislábasban megfőznek maguknak, az esetleges maradékot pedig megeszik a háziállatok. A papírt, az üveget és a műanyagot szelektíven gyűjtik, a zöldhulladékot pedig komposztálják. A VKSZ jogosulatlanul, el nem végzett szolgáltatás után jut extra bevételekhez, amit aztán a veszteséges Veszprém Aréna működtetésére költhet, és amiből rendezheti a színészház tartozásait – nyilatkozta Csejtei Imre, aki elmondta azt is, célszerű lenne engedélyezni kisebb gyűjtőedények használatát alacsonyabb szállítási költségek mellett.

– Igazságosabb lenne, ha például valamilyen módon regisztrálnák az ürítések számát, vagy nem a térfogat, hanem a tömeg alapján rónák ki a szállítási díjat – mondta.

Amikortól a negyedévesről áttértek a havi elszámolásra, csak minden negyedik hónapban fizettem be a szemétszállítás díját. Miért fizessek egy olyan szolgáltatásért, amelyet nem veszek igénybe? A víz és a villany esetében is csak annyit kell fizetni, amennyit elhasználunk. A hulladéknál is ez lenne célszerű, máskülönben mivel ösztönöznék az embereket arra, hogy kevesebb szemetet termeljenek? – érvelt Szűcs István, akitől nemrég adó módjára hajtotta be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elmaradt hulladékszállítási díjat.

Arra a kérdésre, hogy kihez fordultak a problémával, a két olvasó úgy válaszolt, hogy több levelet is írtak a VKSZ-nek, amelyben változtatásokat javasoltak a hulladékszállításra. Politikusokat is megkerestek, köztük Katanics Sándort, Kész Zoltánt, Forgóné Kelemen Juditot és Porga Gyula polgármestert.

– Egyikük sem válaszolt. Mindegyiküknek húsos falat volt. Egy ügyvéd ismerősünk mondta meg ötödikként az igazat: négymilliót kér, mert ha elvállalja az ügyünket, akkor feketelistára teszik, évekig nem kap munkát az önkormányzattól – fogalmazott Szűcs István és Csejtei Imre.

A Napló megkereste a VKSZ Zrt.-t, amely a felvetett problémával kapcsolatban elmondta, hogy az alapvetően törvényi rendelkezést feszeget.

– A törvényi rendelkezéseknek a VKSZ Zrt. csak – áttételesen – a végrehajtója. Nincsen mérlegelési jogköre – nyilatkozta a vállalat.

A Napló megkereste az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulást is, lapzártánkig azonban még nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!