Hírek

2015.08.28. 12:48

Biztonságos csomópont - Újabb szakasz korszerűsödött a főúton

Öskü – A csomópont átépítése, valamint a főútvonal felújítása után immár kevesebb veszély leselkedik a közlekedőkre. A haladási sebesség is gyorsult.

Tremmer Tamás

Újabb balesetveszélyes csomópontot sikerült megszüntetni, azzal hogy átépítették a 8-as főútvonalnak a Pétfürdő-Hajmáskér közötti szakaszát. A korszerűsítés során 6,5 kilométeren végezték el a burkolat megerősítését. A bal pályát teljes egészében, a jobb pályát részben elbontották. A teljesen megújult 2x2 forgalmi sáv középső fizikai elválasztást kapott. Öskünél különszintű csomópontot alakítottak ki. A kereszteződésben korábban kiépített gyalogos aluljárót a teljes útpálya alatt meghosszabbították. Az útszakasszal érintett Séd patak hídját, és a vasútvonal feletti felüljárót kiszélesítették. 1,2 kilométer hosszon (4500 négyzetméteres) zajvédő falat emeltek.

Fotó: Balogh Ákos

A kivitelezést feszített tempóban végeztek, a munkára mindössze 22 hónap állt rendelkezésre. A feladat nagyságára jellemző, hogy ez idő alatt 203 ezer köbméter földet mozgattak meg, 35 ezer köbméternyi támfalat építettek, 20 ezer köbméter aszfaltot terítettek le.

A beruházásra 7,9 milliárd forintot költöttek, 85 százalékban uniós és 15 százalék hazai forrás felhasználásával. Az elkészült útszakaszt ünnepélyes keretek között Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Kontrát Károly, országgyűlési képviselő, a BM parlamenti államtitkára, és Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója adták át a forgalomnak. A fejlesztésnek köszönhetően immár óránként 110 kilométeres sebességgel – ráadásul biztonságban - lehet haladni a főútvonalon.

Ahogy az ünnepségen elhangzott, a közúti közlekedési infrastruktúra fejlesztése mindenre kihat, többek között növeli a térség gazdasági vonzerejét. Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy a gyorsforgalmi úthálózat építését felpörgeti: kevesebb pénzből jobb utakat, ráadásul gyorsabban szeretnének építeni. Mindennek az új szabályozási kereteit is kidolgozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!