Hírek

2016.10.27. 16:26

Bíróságon találkoztak a balatoni szomszédok

Megkezdődött Hadnagyné Göllén Mária bíró előtt az önkormányzati vagyonmegosztást érintő ügy tárgyalása Veszprémben, a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon csütörtökön, amit idén nyáron Balatonkenese kezdeményezett Balatonakarattyával szemben.

Kovács Erika

Az ügy előzménye, hogy a két település 2014 októberében önálló településsé alakult, azóta nem tudnak egyezségre jutni önkormányzati vagyon megosztása tekintetében.

Dr. Hadnagyné dr. Göllén Mária bíró

A tárgyaláson megjelent Tömör István, Balatonkenese polgármestere és az ügyvédek, valamint ugyancsak ügyvédek társaságában Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere.

Balatonakarattya ügyvédei többek között hangoztatták, fejlődésüket, a pályázaton való indulásukat alapjaiban és rendkívül hátrányosan érinti a vagyonmegosztással kapcsolatos helyzet. Mindezt jelzi, kormányzati kölcsönre is kényszerültek már. Kérték, a törzsvagyont közösen határozzák meg és ne egyedül a kenesei önkormányzat döntsön erről, amely nem határozta meg pontosan azt sem, hogy mit és milyen határokat érint valójában a keresete.

Tömör István, Balatonkenese polgármestere és az ügyvédek a tárgyalóteremben

A kenesei érdekeket képviselő ügyvédek hozzátették, nem az a céljuk, hogy a másikat legyőzzék, hanem egyezséget hozzanak létre jogszabályok mentén, a bíróság előtt. Ők cáfolták, hogy a jelenlegi helyzet gátolná Balatonakarattya fejlődését.

A bíró azt kérdezte a felektől: nem akarnak-e mégis megegyezni? Javasolta, hogy a keneseiek készítsenek egyezségi ajánlatot, melyben pontosan jelezzék a vagyoncsoportokat, mindezt a másik fél véleményezi majd. Így az ügyet gyorsabban le lehetne zárni, és ebben az esetben nem kell bevonni szakértőket, mely jelentős költséggel járna. Az ügyet jövőre, január 17-én folytatják.

Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere és az ügyvédek a tárgyaláson

A témáról nemrég  „Jó szomszédság kellene" című írásunkban részletesen beszámoltunk. Utaltunk rá többek között, Akarattya polgármestere szerint nem kapták meg a törzsvagyont, mely a földhivatalnál kenesei tulajdonként szerepel. Kenese elöljárója arról beszélt, szomszédja, ahol a különválás után a lakosság 25 százaléka él, a korábbi teljes terület 43 százalékára tart igényt, és hat strandból négyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!