Hírek

2015.07.18. 08:53

Beutazta Kínát is a magyar lány

Ilyen a véletlen; a hatalmas ország, Kína 375 milliós lélekszámú tartománya, Szecsuán küldöttsége éppen a háromszázezres Veszprém megyére lett kíváncsi. A miértre csak egyetlen válasz van: Krisztina, a tolmácsuk előző delegációjával olyan jól érezte magát nálunk, hogy az éppen érkezőket is ide kalauzolta.

Őrsi Ágnes

Na nem arról volt szó, hogy a Föld túloldaláról egyenesen Veszprém Citybe kívánkoztak volna, mi egy csomagban szerepeltünk pár, számukra érdekes országgal, például Görögországgal. Kriszti azt mondja, a kínaiak már alaposan megismerték Nyugat Európát, most Közép- és Kelet-Európában keresnek értékes kapcsolatokat. Nincs kiemelt témakör, minden iránt érdeklődnek, és a beszélgetések alatt kialakul pár csapásirány, amelyek mentén érdemes lesz majd folytatni a tárgyalásokat. A megyei elnök irodájában tényleg nagyon sok téma szóba került; az egészségügyi beruházásoktól az egyetemi cserekapcsolatokig. A hét rendkívül udvarias vendég kérdezett és kérdezett. Az pedig, hogy a kínai magyar eszmecsere ilyen pergő lehetett, Krisztina kiváló nyelvtudásának, kedves személyiségének volt köszönhető.

Réti Krisztina tanulmányai idején Kínában és Tajvanon is hosszabb időt töltött. Itt Pekingben a Tienanmen téren látható

- Könnyen teremtek kapcsolatot - mosolyog Kriszti. Amikor egyetemistaként Kínában jártam, amit lehetett, megnéztem északtól délig, Belső Mongólia sivatagjaitól a déli Kunming városig, beleértve a hosszú hajóutat is a Jangcén. Tajvant is bejártam, hétvégenként pedig a sziget legdélebbi pontján, a tengerparton töltöttem az időt, vagy a kolostorokban kutattam. Riportokat készítettem készülő diplomamunkámhoz az ottani szerzetesnőkkel. Jártam még Thaiföldön, Indonéziában, a Fülöp szigeteken. Mindenütt gyorsan befogadják a külföldieket, kedvesek, és általában segítőkészek.

Krisztina tizenhat éve ismeri Kínát, legutóbb márciusban járt ott, utazási irodákat látogattak. Azt mondja, mára a helyzet gyökeresen megváltozott. A városokban sokan meggazdagodtak (1,3 milliárd emberből egy százalék milliárdos), vidéken viszont még nagy a szegénység. Bár már kezdik érteni, milyen fontos a tiszta levegő és a tiszta víz, hihetetlen mértékű a környezetszennyezés. Beérett az egyke korszak eredménye is; ha két egyke összeházasodik, és gyerekük is születik, a házaspárnak hét ember eltartásáról kell gondoskodnia (mivel ott nincs nyugdíj), amit nyilván nem tudnak megtenni.

Változatlan tendencia, hogy egy-egy toronyház kedvéért számolatlanul pusztítják el hagyományos értékeiket. Ezzel együtt Ázsia országai életre szóló élményt jelentenek az odautazóknak. Ez az Ázsia szeretet volt a mozgatórugó, amikor Kriszti és egy Prágában élő kínai ismerőse létrehozták a közvetítő irodát. A kínai kormánnyal szoros kapcsolatot ápoló, magas rangú delegációk érkeznek (Veszprémben például csupa miniszterhelyettes járt) általuk, ismerkedni, üzleti, kulturális kapcsolatokat kötni. Beszélgetőtársam számára ez több mint munka. Azt mondja nagyon elégedett lenne, ha például Európában először Veszprémnek sikerülne szerezni egy kis pandát Szecsuánból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!