Hírek

2016.07.25. 17:42

Besoroznák a közfoglalkoztatottakat? (frissítve)

Veszprém – Katonai toborzással kapcsolatos tájékoztatók kaptak a közfoglalkoztatottak a Belügyminisztériumtól Veszprém megyében is. (A Veszprém Megyei Kormányhivatal válaszával frissült cikkünk)

Balogh Ákos

A veol.hu-nak eljuttatott toborzási értesítőben az áll, hogy a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának tájékoztatása alapján – az eddigi pozitív tapasztalatokat figyelembe véve – a korábban már egyes megyékben lezajlott toborzási tevékenységet országos szintűre terjesztették.

Évek óta problémákkal küzd a honvédség, nem csak a személyi állománya foghíjas, de a katonák felszerelése és technikai eszközei is modernizációra szorulnának Fotó: Balogh Ákos

Ennek értelmében Veszprém megyében toborzási tevékenységet folytatnak július 8. és augusztus 31. között, melyet a magyar Honvédség Hadkiegészítő Központi Nyilvántartó Parancsnokságának területei szervei a Járási Hivatalok Foglalkoztatási Osztályával együttműködve végeznek.

A levélben úgy fogalmaznak: a toborzáson tájékoztatást nyújtanak a honvédségi szerződéses állományba történő bekerülés feltételeiről és a jogviszony létesítésével kapcsolatos lényeges információkról.

A közfoglalkoztatási program során a közfoglalkoztatott által aláírt együttműködési kötelezettségre hivatkozva, a munkavállalónak kötelessége lehet megjelenni az adott katonai intézményben a toborzáson előre megadott időpontban, ellenkező esetben – ez csak törvényi lehetőség, a levél ilyen nyíltan nem említi –  a fent említett behívólevél tulajdonosa attól tart, hogy kizárják a közfoglalkoztatási programból. Kérdéses hogy ugyan ez történik-e akkor is, amennyiben valaki megfelel a katonai pályaalkalmassági vizsgálatokon, de nem kíván élni a lehetőséggel, merthogy, a Munkaügyi Központok által kiajánlott munkát, ha valaki visszautasítja, ezzel számolhat

Külön érdekes mindez azért, mert Magyarországon 2004-ben megszűnt a sorkatonai szolgálat, azaz a kötelező katonáskodás, a haderőt pedig önkéntes alapokra helyezték.

Erről írt közleményében a Honvédelmi Minisztérium is, mint írták - az önkéntességből következik, hogy a Magyar Honvédség nem kötelez és nem is kötelezhet senkit arra, hogy akarata ellenére szerződést kössön, illetve a soraiba lépjen.

Érdekes így tehát, hogy a kötelező részvétel – mely akár a közfoglalkoztatott számára kedvezőtlen szankciókkal is járhat – mennyiben fér össze az önkéntességgel.

Egy névtelenül nyilatkozó közfoglalkoztatott úgy fogalmazott: "Felháborítónak tartom, hogy nem elég, hogy nevetséges, a megélhetésre sem elegendő összegért kötelesek vagyunk dolgozni, akkor még minket kötelezően be is akarnak sorozni. Tudom, hogy a pénzért meg kell dolgozni, de így sem azt csinálom, amit szeretnék, mellettem pedig még mindig van több száz olyan ember, aki a közfoglalkoztatási programban sem hajlandó dolgozni, őket kéne inkább megkeresni, minket pedig békén hagyni."

Az üggyel kapcsolatban további kérdéseinkkel megkerestük a Honvédelmi Minisztérium Sajtóirodáját, akik ez idáig semmilyen reakciót nem küldtek, és a Veszprém Megyei Kormányhivatalt is, ők későbbre ígértek tájékoztatást, melyet azonnal közölni fogunk.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal válasza:

A Hivatal illetékes főosztálya 201 tájékoztató levelet küldött ki. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem kötelezik a közfoglalkoztatott személyeket a honvédséggel szerződéses szolgálati jogviszony létesítésére, annak el nem fogadása nem jelenti sem az álláskeresői nyilvántartásból való törlést, sem a közfoglalkoztatásból történő kizárást. A Magyar Honvédség a csoportos tájékoztatók során nem ajánl fel munkahelyet az álláskeresők részére, csupán a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeit, a szerződéses katonák kötelezettségeit és járandóságait ismertetik (amelyek meghaladják a közfoglalkoztatásban elérhető munkajövedelmet). A tájékoztatón a Magyar Honvédség azért sem ajánlhat fel megfelelő munkahelyet, mert – ahogyan azt fentebb jeleztük – a megfelelő munkahelye lényegi eleme, hogy az álláskereső egészségi állapota szerint alkalmas legyen a munka elvégzésére. A szerződéses jogviszony létesítését megelőzően a jelentkezőnek többek között egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie, amelyre szintén nem kötelezték a tájékoztatón részt vevő álláskeresőket. Felajánlott megfelelő munkahely hiányában az álláskeresőknek lehetőségük sincs elutasítani, így a szankció alkalmazásának feltételei is hiányoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!