Hírek

2017.05.04. 18:05

Ballagás: átalakultak az ajándékozási és ünneplési szokások

Ballagásra a hagyományos csokrok mellett kelendőek a később asztaldíszként is használható virágboxok, és a vevők már nem zárkóznak el a selyemvirágoktól sem. Emellett az ajándékozási és az ünneplési szokások ugyancsak átalakultak.

Polgár Bettina

Átalakultak az ajándékvásárlási szokások is, egyre kevesebben vesznek órát és ékszert ballagásra - tájékoztatott Böröczky Jenő órás, az egyik pápai ékszerbolt vezetője. Elmondta, évek óta tapasztalják ezt, a ballagó, továbbtanulás előtt álló diákokat jellemzően pénzzel vagy elektronikai eszközökkel, számítógéppel, illetve laptoppal lepik meg.

Az almádi gimnázium két diákja, Petra és Orsi ruhát próbál, készül a ballagásra
Fotó: Penovác Károly

Böröczky Jenő kiemelte, a vevők, akik mégis órát ajándékoznának ballagásra, szívesen követik a divatot, illetve többen nagy figyelmet fordítanak arra, mit is tud az adott óra. - Nagy a kínálat. A hölgyek körében évek óta népszerűek a rozé színű, kővel kirakott órák, míg a férfiaknak az is fontos, hogy az időmérőben legyen iránytű, hőmérő és magasságmérő is - ismertette. A pápai órás megjegyezte, a vevők nagyjából 30-40 ezer forintot költenek a ballagási ajándéknak szánt jó minőségű órákra.

Böröczky Jenő hangsúlyozta, az ékszerek között az arany még mindig örök kedvenc. - Szívesen ajándékoznak a ballagóknak kővel díszített bőr ékszereket, illetve porcelán vagy nemesacél ékszereket, de kedvelek a porcelánok, az üveg termékek, valamint az ezüstözött ajándéktárgyak, a képkeretek és az ékszerdobozok is - fejtette ki.

Az óra- és ékszerbolt vezetője megjegyezte, sokan hagyják az utolsó pillanatra a ballagási ajándék megvásárlását, és a vevőknek fontos szempont, hogy autóval is könnyen megközelíthető legyen az üzlet. - A nagy bevásárlóközpontokban sok bolt található egy helyen, azonban ezekben az üzletekben kevesebb idő jut egy-egy vevőre, pedig a vásárlók gyakran igényelnék a figyelmet, az eladó tanácsát - mutatott rá Böröczky Jenő.

Németh Balázs, az egyik helyi vendéglő vezetője kiemelte, Pápán a ballagást követően sokan étteremben ünnepelnek. - Nálunk öt évre előre be vannak táblázva a helyek az elkövetkezendő ballagásokra, tehát legközelebb 2022-re lesz szabad asztalunk erre az alkalomra - árulta el.

Mint mondta, az összevont városi ünnepségen a helyi iskolák egyszerre vesznek búcsút a ballagóiktól, ezért mindenki ugyanarra a napra szeretne szabad asztalt kapni évről évre. Ez komoly kihívás elé állítja a helyi vendéglátósokat. Németh Balázstól megtudtuk, a ballagási kínálatot jellemzően előzetes egyeztetést követően állítják össze, és a vendégek több menüvariáció közül választhatnak.


A virágcsokor-trendekről ITT írtunk korábban

A megye végzős diákjait ITT nézheti meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!