Hírek

2017.03.15. 21:30

Az Esterházy-kastély előtt álló Petőfi-szobornál tisztelegtek a hősök emléke előtt

Pápa - Nekünk, magyaroknak a sorsunk össze van kötve Európával. Európa benne van a magyarságunkban, az európai értékek részei magyarságunknak - jelentette ki Grőber Attila, az MSZP pápai elnöke a pártja által az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódóan szervezett megemlékezésen.

Pintér-Papp Eszter

Az Esterházy-kastély előtt álló Petőfi-szobornál tartott főhajtáson a szónok elmondta, 1848 tavaszán a magyarok és a pápaiak nagyon várták a szabadságot hozó nyugati szelet. Március 16-án felvonulást szerveztek, amit a megijedt hatalom engedélyezett, sőt, díszkivilágítást rendelt el. Este nyolc órára mintegy hatezer fős tömeg vonult a Fő térre.

- Sokféle pápai igaz embersége, igaz magyarsága talált azon az estén egymásra. A szabadság, a testvériség és az egyenlőség eszméje nemzetté kovácsolta a pápaiakat - fogalmazott Grőber Attila.

Mint mondta, 1848 hősei először is szabad sajtót akartak, mert szabadság csak ott van, ahol szabad a sajtó. A forradalmárok másodszorra szabadságot kívántak, aminek biztosítására felelős kormány létrehozását óhajtották: olyan kormányt, amely szélesíti a szabadságot és nem korlátozza azt. - Olyan kormányt, amely ismeri a saját korlátait, amely nem osztja jóra és rosszra a társadalmat, amely nem kirekeszt, hanem együttműködik, amely öntudatos polgárokat akar.

Grőber Attila MSZP-elnök Fotó: Pintér Ádám

A felelős kormány azt is tudja, hogy a maga szempontjából mindenki jót akar, és mindenki jó szándékú meggyőződése fontos, mert mindenkire szükség van. Ezt csak az ostoba hatalom nem ismeri fel. Mert a sokféleségből épülnek fel a fundamentumaink, az otthonunk, a városunk, a hazánk - hangsúlyozta a pápai MSZP-elnök.

Az ünnepi beszédben elhangzott, a hősök harmad-sorban testvériséget akartak. - Testvériség nélkül nincs demokrácia, testvériség nélkül nem tudunk egymás szemébe nézni, nem tudunk egymással beszélgetni. Enélkül nem létezik sem szabadság, sem haza. Nélküle nem lenne nemzetünk - jegyezte meg Grőber Attila. A beszédet követően a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció képviselői elhelyezték a tisztelet koszorúit Petőfi Sándor szobránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!