Hírek

2017.08.28. 17:20

Állami kitüntetést kapott 40 évi szolgálat után Vitéz Ajtós József

PALOZNAK - Egyházi személyeket is kitüntettek augusztus 20-án, Áder János, Magyarország Köztársasági Elnökének megbízásából. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, magas színvonalú munkájáért, Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést adott át vitéz Ajtós József László címzetes prépost, esperesnek, Paloznak, Felsőörs, Csopak, Lovas plébánosának.

Szendi Péter

Ajtós József László kedvesen invitál a verandára. Megállapítom, hogy gyönyörű a kilátás a Balatonra. Meg is jegyzi, hogy mindez megfizethetetlen, szerencsésnek tartja magát, hogy nap mint nap láthatja nemzeti kincsünket.

- Körülbelül másfél hónappal ezelőtt kaptam a Miniszterelnöki Hivataltól egy e-mailt, hogy engem Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére kitüntetésre javasolnak. Az elektronikus levélben rákérdeztek, hogy elfogadom-e mindezt. Mélyen megtisztelve érezve magamat, visszaírtam, hogy elfogadom. Hála a jó Istennek a tavalyi és az idei évem nagyon szépen alakul. Több mint 40 évi papi szolgálatom elismeréseként Márfi Gyula érsek préposti címet adományozott tavaly, most pedig megkaptam ezt a magas rangú állami kitüntetést, ráadásul november 15-én leszek hetvenéves.

Vitéz Ajtós József László prépost, esperes jól eső érzéssel és meghatódva ment a Pesti Vigadóba, hiszen számtalan ismerőssel találkozott. Mint mondja, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mosolyogva fogadta és adta át a kitüntetést, ráadásul emlékezett az első találkozásukra is. Csodás volt számára az a nap, hiszen az elismerést augusztus 18-án vehette át.

Szeretett édesanyám, Ilona névnapján kaptam meg a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, valószínűleg a jó Isten akarta így - mondja Vitéz Ajtós József László prépost, esperes, plébános Fotó: Szendi Péter

- Szeretett édesanyám, Ilona névnapján kaptam meg a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, valószínűleg a jó Isten akarta így. Az első gratulációt Kontrát Károly országgyűlési képviselőtől kaptam, aki a telefonban minden jót kívánt. Biztos vagyok benne, neki is köszönhető, hogy elismerték a munkámat, de soha nem mondta. Továbbá köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik erre felterjesztettek, a négy település polgármestereinek, illetve Bóka István füredi városvezetőnek is. Nagyon sokan gratuláltak, mely nagyon jól esett.

Beszélgetésünk végén vitéz Ajtós József László prépost, esperes az Evangéliumból idézett, amikor Jézus a Bethesda fürdőbe ment. "Volt ott egy ember, aki már harmincnyolc esztendő óta beteg volt. Mikor Jézus meglátta őt, hogy ott fekszik, és megtudta, hogy már sok idő óta van így, megkérdezte tőle: Akarsz-e meggyógyulni? A beteg azt felelte: Uram, nincs emberem, aki, amikor felkavarodik a víz, bevigyen engem a tóba. Mire pedig én odaérek, más megy be előttem. Jézus azt mondta neki: Kelj föl, vedd ágyadat, és járj! Az ember azonnal meggyógyult, fogta az ágyát és járni kezdett." (János Evangéliuma 5,1-3a. 5-16)

- A hétköznapok forgatagában gyakran megesik velünk, hogy úgy megyünk el embertársaink mellett, mintha nem érzékelnénk a jelenlétüket. Ahhoz, hogy valakit észrevegyenek, elismerjék a munkáját, egy emberre van szükség, aki felhívja a figyelmet, aki támogatja az ügyét - zárta gondolatait vitéz Ajtós József László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!