Hírek

2017.02.17. 20:45

Romló levegőminőség - A szálló por a felelős

Veszprém - Az utóbbi napokban ismét megközelítette vagy átlépte az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja a megye több városában.

Marton Attila

Ajkán szerdán, csütörtökön és pénteken, Veszprémben csütörtökön, míg Várpalotán keddtől csütörtökig sorolta a kifogásolt kategóriába a levegő minőségét az Országos Környezet-egészségügyi Intézet. Mindhárom városban a szálló por koncentrációja (PM10) lépte át a határértéket, amelynek oka elsősorban a lakossági fűtés.

Miközben a gépjárműforgalom és az ipari létesítmények kibocsátása egész évben hasonló nagyságrendű, a téli időszakban a szilárd tüzelő-anyagok - szén, fa - használata, illetve a jogszabályi tiltás ellenére eltüzelt hulladékok jelentős mértékben emelik a levegőszennyezettséget, közölte érdeklődésünkre a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

 

A fűtési időszak domináns légszennyező anyaga a PM10, a grafikon az erre vonatkozó mérési eredményeket mutatja három városban

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat megyénkben három helyen - Ajkán, Pápán és Veszprémben - üzemeltet automata mérőállomásokat, valamint további tizenhét településen manuális mérőpontot. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától kapott tájékoztatás szerint a jelenlegi fűtési időszak levegőszennyezettségi adatai nem térnek el lényegesen a korábbi években tapasztaltaktól, és nem emelkedett jelentősen a határérték-túllépések száma sem.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát kellett ugyanakkor elrendelnie a várpalotai önkormányzatnak január 22-én, mert a légszennyezettség mértéke átlép-te a riasztási küszöb-értéket, vagyis a levegő minősége az emberi egészségre veszélyes volt. A főosztály szakemberei azt javasolják, aki a gázkészülék mellett alternatívaként használ szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezést, például cserépkályhát vagy kandallót, az a szmogos napokban fűtsön inkább gázzal.

A téli időszakban tapasztalható levegőminőség-romlásért leginkább felelős szálló por koncentrációja napszakonként is jelentősen ingadozhat. Ez függhet az adott nap meteorológiai helyzetétől - például légmozgás -, de befolyásolja az is, hogy munkanapról vagy munkaszüneti napról van szó, közölte kérdésünkre a népegészségügyi főosztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!