Hírek

2017.03.15. 21:30

A szabadságért harcoltak - Megemlékezés Marcaltőnél

Marcaltő, Ihász - Főhajtást tartottak az 1848- 49-es forradalom és szabadságharc egyetlen jelentős Veszprém megyei ütközetének helyszínén, az ihászi emlékparkban.

Polgár Bettina

A megemlékezés nyitányaként Gosztola István előadásában Petőfi Sándor A magyarok istene című versét hallhatták a jelenlévők. Sandl Zoltán, Marcaltő polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik legmeghatározóbb eseménye, a nemzeti identitásunk alapköve.

- Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója volt. Szerves részét képezte a 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el a sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, mint hogy a magyarok felkelését csak a cári Oroszország be-avatkozásával lehetett legyőzni, melynek soha ekkora hadserege addig még nem járt külföldön.

A főhajtáson a marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola negyedik osztályos diákjai ünnepi műsort adtak elő Fotó: Polgár Tibor

Erre emlékezünk ma, nemzeti ünnepünkön. A korábbi hagyományainkhoz híven Veszprém megye egyetlen jelentős ütközetének, az ihászi csatának a helyszínén állva hajtjuk meg fejünket hős katonáink emléke előtt - hangsúlyozta Sandl Zoltán.

Oláh Emil alezredes, tábori esperes a főhajtás alkalmával mondott beszédében ki-emelte: fontos, hogy emlékezzünk azokra, akik a magyar szabadság zászlaját a magasba emelték, Báthory Istvántól kezdve Bocskain, Bethlenen, Rákóczin át egészen Kossuthig.

Sandl Zoltán kiemelte: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója volt Fotó: Polgár Tibor

A marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola negyedik osztályos diákjainak ünnepi műsorát követően Kerecsényi Zoltán, az Elsősorban pápai - Városbarát Egylet ügyvivője a Kossuth-emlékprojektjük keretében Éberhardt Károly-emlékplakettet adott át Oláh Emilnek, illetve a város-barátok felajánlásának nyomán egy Kossuth-domborművel gazdagodott a település.

Szappan Csaba rendőr alezredes, pápai rendőrkapitány és Sandl Zoltán leplezte le a Kossuth-domborművet, amit majd a megújuló ihászi kultúrház falán helyeznek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!