Hírek

2017.05.11. 19:50

A nemzeti konzultáció maga a demokrácia

BUDAPEST - A nemzeti konzultáció a demokrácia igazi kiteljesedése, és aki ezt nem látja, az nem érti a demokrácia lényegét - hangsúlyozta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Beszámolt arról, hogy eddig 1,276 millióan küldték vissza kérdőívet, még soha ennyien nem nyilvánítottak véleményt az ország sorsát meghatározó kérdésben.

Osváth Sarolta

Az Európai Bizottság állítása szerint a kormány a nemzeti konzultációval félrevezeti az embereket - mondta, majd áttért arra, hogy nem a magyar kormány, hanem éppen a bizottság próbálja azzal "butítani" a magyar választókat, hogy Magyarországnak jót tesz az energiaár-liberalizáció. Korábban, a liberalizált magyar piacon húsz éven át folyamatosan növekedtek az árak.

A magyar kormány azt akarja elérni, hogy legyen joga a gáz és az áram árának befolyásolására - közölte. Ezzel még nincs vége a Brüsszellel folytatott vitáknak, a következő időszakban a kvóták kerülnek terítékre és a kormány ebben sem enged. Az országot minden lehetséges eszközzel megvédi a bevándorlók ellen, a dupla kerítéssel és a jogi szabályozással immár megvalósult a teljes határzár.

Magyarország "semmilyen kvótát nem fogad el" - emelte ki - , mert a kormány nem migránsok támogatására akarja költeni az adófizetők pénzét, hanem a magyar családok, fiatalok támogatására. Ugyanakkor fel kell készülni egy migrációs válsághelyzetre, az illegális bevándorlás erősödésére - közölte.

A NATO tagság arra kötelez bennünket, hogy többet költsünk honvédelemre: a 2018-as költségvetésben a kormány már növeli a védelmi kiadásokat, és elsősorban szállítógép-flottát fejleszti. Bejelentette: emelik a védőnők bérét, novembertől 33 ezer forintos pótlékkal, amit 2018-ban is megkapnak. Megkezdik a védőnői hálózat átalakítását, a tervek szerint az állami egészségügyi rendszer része lesz és nem az önkormányzatok felügyelete alá fog tartozni - részletezte.

Erről még senkivel nem egyeztettek, csak a cél körvonalazódott - említette meg. A miniszter megerősítette: a mentőszolgálat dolgozóinak bére 2018-tól 10 százalékkal emelkedik, jövőre 39,7 milliárd forintot fordítanak a mentősökre. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a nyugdíjemelés leghamarabb ősszel, az akkori számok ismeretében kerülhet napirendre. Cáfolta, hogy a kormány Orbán Viktor miniszterelnök számára külön repülőgépet vásárolna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!