Hírek

2017.06.04. 17:44

A nemzeti büszkeség és jövőbe tekintés napja

Veszprém – A nemzeti összetartozás napja erkölcsi elégtétel a békediktátum döntéshozói felett, és üzenet a világnak, hogy büszkék vagyunk magyarságunkra, hangsúlyozta ünnepi beszédében Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke.

Marton Attila

– A trianoni béke Magyarország újkori történelmének legnagyobb tragédiája, amely nevével ellentétben nem megbékélést, hanem a magyar szívekben máig dúló vihart hozott, mondta Ovádi Péter, a Fidesz nemzeti összetartozás napi rendezvényén az Óváros téren. Hozzátette, manapság a legfenyegetőbb kihívás a felejtés veszélye, pedig gyökereink nélkül csupán vadhajtások leszünk a világ népei között, akiket egy erősebb vihar elsodorhat, hívta fel a figyelmet.

– Június 4-e lehetne a nemzeti gyász napja, ehelyett a nemzeti összetartozás ünnepén büszkén és a jövőbe tekintve fordulunk egymáshoz, ami egyúttal erkölcsi elégtétel a békediktátum döntéshozói felett. Üzenet a világnak, hogy büszkék vagyunk magyarságunkra, és érettebb nép vagyunk annál, hogy beforratlan sebeink miatt háborogjunk – fogalmazott Ovádi Péter. A nemzeti összetartozás napja az elfogadás, a büszkeség és a jövőbe tekintés érdemeit hordozza, zárta beszédét a választókerületi elnök.

A rendezvényen közreműködött Soós Andrea előadóművész, aki Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című versét szavalta el.

A hétvégén a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Kárpát-medencei értékek ünnepe néven szervezett programokat a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány. A kétnapos rendezvényre a felvidéki Zoboraljáról, a kárpátaljai Téglásról, az erdélyi Sepsiszentgyörgyből és a délvidéki Szabadkáról érkezett küldöttség Veszprémbe. A hétvége mindkét napján népművészeti vásárt tartottak az Óváros téren, amit vasárnap mesterségbemutató is színesített, valamint több kulturális programnak is tapsolhatott a közönség. Szombaton Veszprém környéki művészeti csoportok összesen több száz fellépője lépett színpadra, míg vasárnap helyi óvodai és iskolai tánccsoportok részvételével rendeztek néptáncgálát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!