Hírek

2016.05.14. 16:38

A Magyarpolányi passió az érseket is lenyűgözte

Magyarpolány – Katartikus, kiforrott össznépi élőzenés színjátékot mutatott be Jézus szenvedéstörténetéről a helyi közösség. Az előadás Márfi Gyula érseket is lenyűgözte.

Penk Tímea

A pünkösdi passiójátszás hagyománya Magyarpolányban a 1990-es évek elejére nyúlik vissza. A darab tavaly szövegében és zenéjében is megújult. Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András szövegei a tizenhetedik század nyelvezetét idézik. Kiemelkedő változást jelentett az élőzenés előadás a fülbemászó dallamaival, összhangban a fegyelmezett kórussal. Szarka Gyula műveit Papp Gyula vezetésével szólaltatta meg a zenekar. A kórus több mint ötven tagjának énekét Grőberné Adorján Renáta vezényelte. A Magyarpolány Hangja kórushoz és a Német Nemzetiségi Dalkörhöz csatlakozott az Ajkai Pedagógus Nőikar, a Borostyán Férfikórus és a Borsos Miklós Általános Iskola gyermekkórusa. Bővült az idén a szereplőgárda is, szintén ötven feletti falubeli lépett színpadra a kisgyermekektől egészen a korosabb szereplőkig, akik gördülékenyen elevenítették fel Demcsák Ottó tavaly készített koreográfiáját.

A Soproni Petőfi Színház egykori hivatásos színésze, Horváth Andor alakította Jézust, aki sokakat elérzékenyített Isten fia emberszeretetének és vívódásainak a bemutatásával. A színész tökéletes összhangot alakított ki a civil szereplőkkel, segítve őket az előadás gördülékeny bemutatásában. Máriát Nardai Anita alakította, Pilátus szerepét Grőber József polgármester öltötte magára, ördögként a városlődi Láng Rudolf jelent meg. Az Atyaistent a falu plébánosa, Sándor Mihály alakította.


Az idei darabot Szabó Attila rendezte, aki tavaly segédrendezőként vett részt a munkában. A tavalyi rendező Pataki András, a soproni színház igazgatója is megnézte az idei darabot, amellyel nagyon elégedett volt.

- Komoly próbatétel egy ilyen darab a szereplőknek, hiszen minden élőben szólal meg. Nagy kihívás ez az amatőr szereplőktől, de amíg a lelkesedésük megmarad, kitűnően tudják teljesíteni ezt a nehéz munkát – foglalta össze Pataki András. Az idén Márfi Gyula veszprémi érsek is élőben nézte meg a darabot.

- Nagyon nagy élményt jelentett az előadás. Különösen az tetszett, hogy ilyen sokan együtt léptek fel a kisgyermekektől az idősebb szereplőkig. Óriási bravúr, hogy összefogtak és megtanulták a darabot, de a technikai megoldások is kitűnőek. A kálváriadomb pedig különösen alkalmas helyszín egy elő előadáshoz, ahogy a végén Jézus felment a magasba, nagyon hatásos volt. Csak gratulálni lehet a szerzőknek és a szereplőknek is – monda Márfi Gyula. A megyei közgyűlés alelnöke, Fenyvesi Zoltán a régi és az új feldolgozást is látta.

- Az idei darab felülmúlja az eddigieket. Látszott, hogy kiforrott az elődadás, el is érzékenyültem tőle. Egy ilyen rendezvény jól összekovácsolja a falu népét, az előadás pedig újabb közösségi örömöket biztosít számukra – mondta Fenyvesi Zoltán, akitől megtudtuk, hogy Máté fia korábban a bányászkórus tagjaként szerepelt a passióban.

Jézus szenvedéstörténetét az idén kettő helyett három hétvégén mutatják be. A ma esti előadáson kívül 15-én, 20-án, 21-én, 27-én és 28-án.

Az idei darab fővédnöke Kovács Zoltán államtitkár, aki mellett várják Joseph Lang, az Európai Passiószövetség elnökének az érkezését is, illetve a testvérvárosi delegációkat Zwönitzből, Edelsbachból és Somberekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!