Hírek

2017.05.28. 06:07

A legnagyobb szeretet - Hősök napja Ajkán

Ajka - Az háborúban elesettek példájának, kitartásának és áldozatvállalásának a felidézése mellett beszélnünk kell az otthon maradt édesanyák bánatáról is – mondta Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke emlékező beszédében.

Penk Tímea

Az első és a második világháború áldozataira emlékeztek az ünnep előestéjén az ajkai templomdombon. A Forrás Női Kar éneke után Fenyvesi Zoltán felidézte, hogy az első világháborúban 660 ezren elhunytak, közel nyolcszázezren megsebesültek és 743 ezren hadifogságba kerültek, egynegyedük soha nem látta viszont szeretteit. A második világháborúban több mint másfél millióan vesztették életüket, ebből körülbelül százötvenezer a hősi halott.

- Azokra emlékezünk, akik a legtöbbet, az életüket áldozták a hazáért – mondta Fenyvesi Zoltán. Ismertette, hogy 1917-ben, 1924-ben és 2001-ben hoztak törvényt arról, hogy megemlékezzünk azokról, akik életüket áldozták a hazáért. Hozzátette, 1945-ben betiltották, majd 1989-ben, a rendszerváltozás évétől újra megemlékezhetünk hőseinkről május utolsó vasárnapján.

- A hősi halottakra emlékezés egy büszke, öntudatos kegyelet azok iránt, akik nemeztünk megváltásával biztosították maguknak az örök életet – mondta a közgyűlés alelnöke, majd az otthon maradtak bánatát is felidézte. Úgy véli, egy édesanya soha nem adja fel a reményt, ha a gyermekéről van szó, mindig bizakodó.

Az emléknapon Fuchs Tibor káplán irgalmat és megnyugvást kért a harctereken elesőknek. Kovács Viktor evangélikus lelkész az emlékezés mellett a további háborúk elkerülésére is felhívta a figyelmet. A lelkészek hangsúlyozták, nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mint aki életét adja testvéreiért, barátaiért. A megemlékezést Törő Barnabás trombitajátéka zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!