Hírek

2015.05.14. 14:58

A kormány kíváncsi a várpalotaiak véleményére azbeszt ügyben

A kormány utasította az illetékes hatóságot, hogy szükség esetén vizsgálja a lehetőségét az azbeszt tartalmú hulladék Zagyvaszántó környékén való elhelyezésének.

Szabó Péter Dániel

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője mondat el mindezt csütörtök délután sajtótájékoztatón Várpalotán.

- Kezdeményezésemre a kormány tegnapi ülésén tájékoztatót adott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az azbeszt tartalmú hulladék várpalotai lerakóban történő ártalmatlanításáról, az ügy jelenlegi állásáról. A kormány úgy foglalt állást, hogy a várpalotaiak véleményét meg kell hallgatni ebben a kérdésben. Az illetékes hatóságot egyben utasította a kormány, hogy szükség esetén vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy az azbeszt tartalmú hulladékot Zagyvaszántó környékén helyezze el. A térség országgyűlési képviselőjeként arra kérem a várpalotai önkormányzatot és az eljáró hatóságot, hogy működjenek együtt ebben a fontos kérdésben, hiszen a várpalotai egészsége a legfontosabb. Bízom abban, hogy  együtt olyan megoldást tudunk találni, ami megfelel a várpalotaiak érdekeinek – mondta el Kontrát Károly.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Talabér Márta,Várpalota polgármester hozzátette, örül annak, hogy ez a pillanat egy kicsit késve ugyan, de elérkezett.

- Május 18-án, hétfőn 17 órakor a Thury-vár rendezvénytermében tartjuk meg azt a fórumot az ügyben, amelyre minden várpalotait hívunk és várunk. Az érintett kormányhivatalok képviselői mellett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői is ott lesznek, hogy minden felmerülő kérdésre válaszokat adjanak. A szerdai rendkívüli képviselő-testületi ülésen többek között azt nehezményeztük, hogy eddig nem tartottak részletes lakossági tájékoztatót a palotaiaknak. Ez a helyzet talán ki sem alakult volna, ha partnerként tekintettek volna ránk, de jobb későn, mint soha. Nyitottak vagyunk a megoldásra, az együttműködésre – jegyezte meg a polgármester.

A szállítás azonnali leállítását firtató újságírói kérdésére Kontrát Károly elmondta, „meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy máshol helyezzék el az azbeszt tartalmú hulladékot, de a szakemberek azt mondják, hogy az inotai hulladéklerakó minden feltételnek megfelel, s úgy lehet ártalmatlanítani a hulladékot, hogy az nem veszélyezteti az itt élők egészségét”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!