Hírek

2017.07.15. 07:50

A Kinizsi Szövetség tagjai találkoztak a Hazajáró Napokon

Nagyvázsony – A tavaly elültetett és szépen növekedő összetartozás fája mellet, az ünnepségen felavatták azt az iránytáblát, amely megmutatja, hogy milyen irányban és mekkora távolságra helyezkednek el a Kinizsi Szövetség tagjai Nagyvázsonytól.

Molnár Sándor

A Hazajáró Napok rendezvényeinek sorában pénteken délután ünnepélyes zászlófelvonásra került sor a Községháza előtt. Az ünnepségen részt vett Pánczél Károly a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő és Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke, valamint a Kinizsi Szövetség tagtelepüléseinek képviselői.

Fábry Szabolcs polgármester köszöntőjében elmondta, hogy 16 657 lakost képvisel az a kilenc település, amely tavaly zászlót bontva megalakította a Kinizsi Szövetséget a Kárpát–medencében. A szövetség tagjai az elmúlt évben 31 napot töltöttek azzal, hogy meglátogatták egymást, felvették személyesen a kapcsolatot és részt vettek egymás rendezvényein. Közel ötven napot pedig a szervezésre, háttér munkákra fordítottak.

– Azt gondolom, hogy az, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottsága és a Veszprém Megyei Önkormányzat segíti, támogatja, pályázati úton és egyéb módon bátorítja ennek a szövetségnek a létrejöttét, ez nem magától történik, e mögött munka van, barátság van és őszinte öröm, szeretet egymás iránt – fogalmazott Nagyvázsony polgármestere.

A Kinizsi Szövetséget alkotó települések képviselői a felavatott iránytábla előtt. Középen fehér ingben Pánczél Károly a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke

Szólt arról is, hogy ezek az együttműködések nem terhek a mindenkori magyar kormánynak, hanem lehetőségek a kulturális és a gazdasági együttműködésre.

Pánczél Károly elmondta, hogy az egy évvel ezelőtt nagyvázsonyi kezdeményezésre alakult Kinizsi Szövetség lényege az volt, hogy különleges testvér települési kapcsolatokat hozzon létre. Egyszerre hét-nyolc testvért is szerzett magának a határon túlról Nagyvázsony. Igyekeztek azokról a területekről településeket találni, amerre valaha Kinizsi megfordult. A testvértelepülési programban kirajzolódik előttünk Kinizsi élete is, és érdemes azt a hősi korszakot megidézni.

– Ugyanakkor a napjainknak szóló üzenet az, hogy nemcsak a kormány folytat egy nemzetpolitikát, hanem amit tapasztalunk, hogy megyei jogú nagy városok, megyék keresik a határon túli kapcsolatokat és ugyanúgy kisebb települések is, jelen esetben Nagyvázsony is, az a mai nemzetpolitikai irányhoz, hogy tartsuk a kapcsolatot az elszakított országrészekkel, hogy segítsük őket, hogy megmaradhassanak a szülőföldön, ehhez szervesen illeszkedik – nyilatkozta Pánczél Károly.

A tavaly elültetett és szépen növekedő összetartozás fája mellet, az ünnepségen felavatták azt az iránytáblát, amely megmutatja, hogy milyen irányban és mekkora távolságra helyezkednek el a Kinizsi Szövetség tagjai Nagyvázsonytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!