Hírek

2017.02.14. 15:50

A gyengék elhullanak - hattyúpusztulás a Balatonon

Csopak - A madárinfluenza-járvány a Balaton környékét sem kíméli, több olvasónk hattyúpusztulásra hívta fel lapunk figyelmét.

Sági Ági

- Sajnos nemcsak a hattyúk hullanak el, hanem más madarak is, csak a hattyút nagy mérete miatt gyakran megtalálják, jobban észreveszik. Pusztulnak el tőkés récék, de találtunk már nagy-kócsagot és ragadozó madarakat is - mondta el lapunknak Szinai Péter, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

A megtalált egyedeket a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága megvizsgálta, és több esetben bebizonyosodott, hogy a minta pozitív, azaz az állat madárinfluenza-vírussal fertőzött volt.

A mostani járványért a vírus H5N8-as törzse felelős, kitörése óta ezzel összefüggésbe hozható emberi megbetegedés nem fordult elő.

- Nem lehet azt mondani, hogy ez a járvány rendkívüli lenne. A madárinfluenza pár évente megjelenik, és elhullásokat okoz az állományokban.

Nyirádi Lászlóné hattyút etet a Balatonnál. Ezt semmiképp ne tegyük, ha fertőzésre gyanús madarat látunk, így megelőzhetjük a megbetegedést. A mostani járványért a vírus H5N8-as törzse felelős, kitörése óta ezzel összefüggésbe hozható emberi fertőződés nem fordult elő   Fotó: Sági Ági

Tény, hogy jelentős számú a mostani pusztulás, de úgy gondoljuk, hogy ez inkább a kemény téllel van összefüggésben. A hosszan tartó nagy hideg miatt a legyengült állatok kevésbé ellenállóak a vírussal szemben, nagyobb arányú az elhullás. Sok állat átesik a betegségen és felgyógyul, védett lesz - tette hozzá Szinai Péter.

Azt nem lehet tudni, hogy jelenleg hol tart a járvány, nő-e még a megbetegedések száma. Viszont fokozott elővigyázatosság indokolt, a NÉBIH ajánlása szerint a megelőzés hatékony módszere a fertőzésre gyanús madarakkal való közvetlen érintkezés kerülése, illetve a baromfitelepen dolgozónak ajánlott orrot és szájat takaró maszk, védőszemüveg használata azokban a gazdaságokban, ahol a betegség előfordulása gyanítható.

A mostani járvány nem rendkívüli. A madárinfluenza pár évente megjelenik és elhullásokat okoz
Fotó: Sági Ági

Továbbá fokozottan figyelni kell a személyi higiéniára, kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Az országban valamennyi baromfit zárva kell tartani; ha ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!