Hírek

2016.10.23. 20:55

A fény harcolta sötétséggel

Veszprém - Európában csak egy erős, önmagát megvédeni képes nemzet tud fennmaradni, mondta Takács Szabolcs a tegnapi veszprémi megemlékezésen a Brusznyai-emlékműnél.

Balla Emőke

A kormánymegbízott arról beszélt, hogy az ünnepi évben minden városnak kötelessége és feladata, hogy megemlékezzen saját hőseiről és mártírjairól. Veszprémben különösen nagy a felelősségünk, hiszen városunkhoz kötődik a forradalom egyik legtisztább alakjának, Brusznyai Árpádnak az emléke, hangsúlyozta Takács Szabolcs.

- Néhány hete az urnákhoz járult az ország. A tét hasonló volt, mint 1956-ban: a nemzet alkotmányos identitásának a védelme - mondta a kormánymegbízott. - Most a magyarok ismét jelesre vizsgáztak. A népszavazás eredménye bizonyíték arra, hogy a nemzeti értékek, a kereszténység, az európai civilizáció, kultúránk és életformánk megvédhető. Valamikor halni kell a hazáért, valamikor élni és tenni érte. Manapság már nem fegyverekkel, hanem okosan érvelve, közéleti, politikai és kulturális eszközökkel védhetjük szabadságunkat. Európában csak egy erős, önmagát megvédeni képes nemzet tud fennmaradni.

Porga Gyula polgármester: 1956 a lelkek forradalma volt
Fotó: Balogh Ákos

Porga Gyula polgármester ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: hatvan esztendő távolából ragyogja be lelkünket a forradalmi láng, mely 1956. október 23-án gyúlt ki először a lelkekben, majd Budapest utcáit is bevilágította.

- 1956 a fény és a sötétség harca volt. Az elnyomás sötét erőivel szemben világosság gyúlt a lelkekben. 1956 forradalmárai nem elszenvedői voltak sorsuknak, hanem tevékeny alakítói. A sorsát elszenvedő magyarságból cselekvő magyarság született. A könnyek nemzetéből a hősök nemzetévé vált a magyar. 1956 a lelkek forradalma volt. A rabságban tartott lelkeké, az emberi embereké, akik, megkóstolván a szabadság édes ízét, soha többé nem felejtették azt el. Bár ezt felváltotta a bánat, a magyar nemzet lélekben mindig szabad maradt.

Porga Gyula veszprémi polgármester szimbolikusan háláját fejezte ki az 56-hősöknek, virággal és emlékplakettel köszöntötte a megemlékezésen jelen lévőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!