Hírek

2016.10.12. 19:26

A Balaton sokszínűségét festi

Balatonfüred – A Balaton-felvidékhez és a Balatonhoz való kötődés jelenik meg Pálffy Károly festőművész képein.

Marton Attila

Az alkotónak Ezerarcú Balaton címmel nyílt kiállítása a balatonfüredi polgármesteri hivatalban szerdán.  Pálffy Károly képzeletét megragadja a táj és a természet, festészetében a fény és szín kettőssége, valamint a színárnyalatok és színvariációk foglalkoztatják leginkább, fogalmazott megnyitójában Balla Emőke, a Napló vezető riportere. Hozzátette, a festőművész jól tudja, hányféle színe és arca van a Balatonnak, hiszen ízig-vérig balatoni ember. Kiemelte, az alkotót színhasználata teszi egyedivé, felismerhetővé és megkülönböztethetővé.

Gyakran használja az aranybarnát és az aranysárgát, valamint szívesen játszik a négyzet és a kör egyensúlyával, a kerek és a nyújtott felületekkel. Jellemző rá, hogy egy témát több képen bont ki, vagy éppen több témát kapcsol és sűrít össze egy festményen.A Balatont a nőkhöz hasonlóan kiismerhetetlennek, titokzatosnak és misztikusnak tartja, a tó és a nők közötti kapcsolat köszön vissza a sellőket, valamint a gráciákat ábrázoló sorozatán.

A tárlaton látható képek többsége idén készült. Az alkotó tájképein a Balaton-felvidék és a Balaton-part ismert, valamint kevésbé ismert helyszínei és témái köszönnek vissza. A kiállítás képein a paloznaki hegytető, a balatonudvari szív alakú sírkövek, az örvényesi állomás és vízimalom, a Nivegy-völgy, balatonfüredi utcakép, a  tihanyi Belső-tó és a  szenteltalfai Szent Balázs templom bejárata is látható.

Fotó: Penovác Károly

A megnyitón közreműködött a Schola Kamarakórus, az együttest Peuserné Kis-Szölgyémi Gabriella vezényelte, zongorán kísért Kiss András. A tárlat novemberi 21-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!