Hírek

2017.04.05. 19:55

Jövőre kész a 8-as főút déli elkerülő szakasza

Várpalota - Várhatóan 2018 márciusától használhatják a közlekedők a 8-as főút Várpalotát délről elkerülő szakaszát.

Szabó Péter Dániel

A kivitelező az SDD Konzorcium. Az ütemtervnek megfelelően haladnak az út-, híd- és vízépítési munkálatok, az aszfaltozás, a szegélyépítések és szalagkorlát-elhelyezések - közölte a NIF Zrt.

Az összesen nettó 28 milliárd forintos, hazai és uniós források által fedezett, együttesen kilenc kilométert érintő útfejlesztési projekt két, egymással párhuzamosan futó ütemben zajlik.

Az ütemtervnek megfelelően haladnak az út-, híd- és vízépítési munkálatok, az aszfaltozás és a szalagkorlát-elhelyezések Fotó: NIF Zrt.

A 2014 szeptemberében indult első ütem a Várpalotától délre eső területeket érinti, itt 5,9 kilométeren jön létre kétszer két sávos főút. Emellett 2,4 kilométeren egyéb országos közút, valamint 2,35 kilométeren szervizút épül. Ezen a szakaszon már elkészült a Vasút utca átépítése, a Dankó Pista utca és a Kossuth utca korrekciója, valamint az Ősire vezető bekötőút és körforgalom építését is befejezte a kivitelező, amelynek szakemberei jelenleg különböző szakaszokon aszfaltoznak, szegélyeket építenek és szalagkorlátokat helyeznek el.

A közműkiváltási munkálatok az elkövetkezendő hetekben fejeződnek be. A 2016 októberében megkezdődött második ütemben a várostól délnyugatra eső területeket fejlesztik, a kétszer két sávos, 3,4 kilométeres főpálya mellett 1,5 kilométer egyéb országos közút és 1,9 kilométer szervizutat építenek. Itt az elmúlt hetekben bevágás és töltésépítés, valamint a Pétfürdői csomópontban épülő vasbeton híd munkái folynak, és a közúti felüljárók felújításán is dolgoznak.

Várpalotát délről kikerülve csaknem hat kilométeren alakítják ki kétszer két sávon a 8-as főutat Fotó: NIF Zrt.

A közműkiváltás a teljes szakaszon folyamatban van. A kivitelezési munkálatok miatt az első ütem elején szigorú korlátozás mellett a jobb pályán halad a forgalom körülbelül egy kilométeren a Várpalota-Nádasdladány összekötő út körforgalmú csomópontjának építése miatt. A második ütem végén, a pétfürdői csomóponttól a beavatkozás végéig közel két kilométer hosszúságban van forgalomkorlátozás. Pétfürdő belterületén a víziközmű-kiváltás miatt félpályás korlátozás van érvényben, a forgalmat jelzőlámpák irányítják.

Ahogy arról korábban már lapunk is beszámolt, a Várpalotát elkerülő út nyomvonala kedvezőtlen, magas talajvizű altalajon keresztül halad, ezért a beruházásban speciális cellamatracos töltésalapozást végzett a kivitelező konzorcium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!