Hírek

2017.04.04. 14:18

A megosztás által is erősödik a hit

Pápa – Nemcsak a papok feladata a hit terjesztése, a missziós tevékenységgel foglalkozó egyházi dokumentumok egyértelműen kimondják: minden hívő misszionárius a keresztség révén.

Laskovics Márió

Verbita szerzetes nővérek előadásával folytatódott a Nyitott szívvel Isten tenyerén című előadás-sorozat március 30-án, csütörtökön a Szent Benedek-templomban. A Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek két lengyel, de 2008 óta Magyarországon szolgáló tagja „Az egyház missziós küldetése" címmel mutatta be az Isteni Ige Társasága női ágaként működő rendjüket, valamint szóltak a missziós lelkületről, a keresztény hitküldetés fontosságáról és szükségességéről.

Gosia és Ania, a két lengyel verbita missziós nővér tartott magyar nyelvű előadást a Szent Benedek-templomban Fotó: Laskovics Márió

Mint mondták, mindenhol sok munka van az egyházban, de kevés pap és szerzetes. Minden egyházi dokumentum, ami missziós tevékenységgel foglalkozik, egyértelműen azt mondja: mindenki, aki meg van keresztelve, misszionárius a keresztség révén. A hit és a misszió párban jár: nemcsak a papok feladata a hit terjesztése, de minden hívőé is. Nem elég csak Istenben hinni és templomba járni, de azon emberekre is gondolnunk kell, akik messze vannak az egyháztól, és csak mi segíthetünk nekik. Minél mélyebb és erősebb a hit, annál sürgetőbb a továbbadása. Az „aki ad, az kap" paradoxon nyomán hirdették, erősödik a hitünk, ha másokkal megosztjuk.

Egyre népszerűbbek a Nyitott szívvel Isten tenyerén előadás-sorozat alkalmai Fotó: Laskovics Márió

- A hit nagy kincs, és ha valami értékes, azt meg kell őrizni. De sajnos egyre rosszabb a helyzet, sokszor még a családban is elfelejtjük továbbadni a hitet. A legfontosabb az imádság és az áldozat, ezekkel támogathatjuk az anyagiakon túl a misszionáriusokat. Szükség van olyan emberekre, akik egész életüket az evangélium hirdetésének szentelik, azonban önkéntesként akár rövid ideig is vállalkozhatunk misszióra különböző mozgalmak, szervezetek által, illetve missziós folyóiratokat is terjeszthetünk – emelte ki a hitküldetés lehetőségeit a több mint tíz éve hittanárként dolgozó Gosia nővér.

Négy nappal a Pápán megvalósult verbita misszió után ismét városunkba látogatott a két szerzetes Fotó: Laskovics Márió

Az újságíró végzettségű, de magyar missziósként óvodában dolgozó Ania nővértől megtudtuk, a verbita szerzetesrend női ágában több mint háromezer nővér tevékenykedik a világ negyvenhét országában. Hazánkban mindössze négyen vannak, rajtuk kívül még egy szlovák és egy indonéz nővér él Budapesten. Megjegyezte, a misszió széles terület, amely magába foglalhatja akár a tanítást vagy a betegek ápolását, de mindenképpen emberekkel történő munka. Ezért is jelentkezett misszionáriusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!