Hírek

2016.10.09. 20:25

Maléter Pálné, az aggódó feleség

Veszprém - Nem voltam forradalmár, nem harcoltam, én egy aggódó feleség voltam, mondta özvegy Maléter Pálné Gyenes Judith.

Balla Emőke

Az 1958. június 16-án mártírhalált halt Maléter Pál vezérőrnagy, honvédelmi miniszter özvegyét az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékéért Alapítvány és a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet hívta meg Veszprémbe. A helyszín szűknek bizonyult, sokan szerették volna meghallgatni az utolsó 56-os özvegy személyes hangvételű előadását.

A vendéget Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke köszöntötte. Maléter Pálné Gyenes Judith elmondta, miként élte át 1956-ot, az azt követő megtorlást, a nehéz éveket.

Október 23-ára emlékezett özvegy Maléter Pálné Gyenes Judith

Fotó: Penovác Károly

Október 23-a délutánjára úgy emlékezett, mint amit soha nem lehet elfelejteni: gyönyörű, boldog ünnep. Áradt a tömeg, jöttek a gyerekek, fiatalok, papírzászlóval. Felolvasták és szétosztották a 16 pontot. Elképesztő volt, hogy hangosan ki lehet mondani: szabad választást, többpártrendszert, Nagy Imrét a kormányba. Egyszerre potyogtak a könnyeim és mosolyogtam a boldogságtól - emlékezett október 23-ára Maléter Pálné Gyenes Judith.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!