Hírek

2016.06.19. 09:19

Borozva kirándultak - A Somlón ismét éjszakai programot szerveztek

Somló hegy – Negyven pince, a vár és négy kápolna helyszínnel rendeztek programokat az idei éjszakai pincetúrán. Most először három pincészet egy nagyszínpadot is felállított, ahol egész napos mulatság és esti koncert várta a hegyre látogató vendégeket.

Penk Tímea

A nyitott pincék éjszakáját szombat estétől vasárnap reggelig tartották. A messzebbről érkező vendégek szállást foglalhattak a Somlón, a környékbeliek arról számoltak be, hogy rokonokkal, ismerősökkel beszélték meg, hogy értük jönnek  autóval. Az edzettebbek kerékpárral érkeztek, így tett Magyar Istvánné noszlopi könyvtáros is.

Az idén lezárták az utakat, kocsival nem lehetett felmenni a hegyre, de volt olyan pincészet, amely traktoros omnibusszal gondoskodott a vendégei szállításáról is.

A Somló hegy számos programja között koncertet adott az ajkai Pedagógus Nőikar és a Harsányi házaspár. Szombaton délután a dobai oldal Márton-kápolnájában teltház fogadta a fellépőket. Az énekkart Petheő Balázsné és Cserháti Csilla vezényelte, zongorán Vörös Jánosné kísért. A vendégeket Kató Tiborné köszöntötte, aki beszámolt  – a valószínűleg a tizenharmadik században épült – a Márton-forrás közelében álló kápolna történetéről. A koncerten egyházi és világi darabokat szólaltattak meg az előadók.

Este –  különösen a futballmérkőzést közvetítő tévéműsor után – igen sokan felmentek a Somlóra. A látogatók között egészen fiatalok is voltak, akik szüleikkel mulattak.

Negyven pince várta a somlói bor kedvelőit, több helyszínen élőzenéről is gondoskodtak a bortermelő tulajdonosok.

Egy Devecserből érkezett vendég elmondta, hogy a somlói bor  szerinte nem „asszonybor", nem lehet rá mulatni, mert hamar megárt inkább fröccsnek való. A túrázó úgy gondolja, hogy erejében egy pohár  somlói bor felér három pohár balatoni borral. Három frissdiplomás lány ünnepelni jött a hegyre. Először vettek részt az éjszakai pincetúrán, egyikük nagypapája is szőlőt gondoz a Somlón.

– Ha megtaláljuk a nagyszínpadot, amit keresünk, akkor nagyon boldogok leszünk – mondták a lányok, akik barátoktól és közösségi oldalról értesültek az éjszakai pincetúráról. Ihász Petra, Papp Kitti és Tóth Bettina kapott ugyan ismertetőt a rendezvényről, amely térképet is tartalmaz, de nem egyszerű eligazodni a Somló útvesztőin. Gyalogosan pedig akár több mint egy órába is telhet eljutni a különböző helyszínekre, amit tovább nehezít az éjszakai sötétség.

Este tízkor a pincészetek tűzgyújtással köszönték meg a vendégeknek, hogy ellátogattak a Somlóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!