Hírek

2015.12.13. 14:49

Aktualitások helyben - Pápai Polgári Kör decemberi rendezvénye

Pápa – Földárverések, közigazgatási változások, útépítés, helyi gazdaságfejlesztés – többek között ezekről szólt Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő a Pápai Polgári Kör decemberi rendezvényén.

Molnár Tímea

A pápai református gimnázium dísztermében tartott rendezvényen Kovács Zoltán a földértékesítések kapcsán elmondta: a kormányzat társadalompolitikai célja az, hogy azokhoz a magyar gazdákhoz kerüljön a hazai föld, akik megművelik azt. – Aki akar, földhöz juthat – fogalmazott az államtitkár, utalva arra, hogy alacsony kamatozású, tízéves futamidejű hitelkonstrukciót is létrehívtak azoknak, akik nem tudnak elegendő saját forrást mozgósítani a megvételhez. Egy fő maximálisan 300 hektár földet birtokolhat, ezen a területen alkalmazottat is lehet foglalkoztatni, és megművelése – a földalapú támogatásokat figyelembe véve – biztosítani tudja egy család megélhetését.

Dancs Ferenc, a Pápai Polgári Kör elnöke és Kovács Zoltán. Fotó: A szerző

A közigazgatási rendszer változásai közül az államtitkár megemlítette azt, hogy 2016 januárjától olcsóbb lesz az okmányok elkészítését kísérő illeték összege, például útlevél esetén három gyermekre az eddig 7500 forint helyett 1500-at kell majd fizetni, az elveszett/ellopott okmányok cseréje pedig ingyenes lesz. Ugyancsak nem kell fizetni majd az erkölcsi bizonyítványért.

A református gimnázium díszterme megtelt Kovács Zoltán előadására

A hallgatóságból is felvetett téma, a 83-as út felújítása kapcsán Kovács Zoltán kifejtette: az Európai Unió bevette a támogatott projektek közé és 2020-ig elkészülhet a beruházás. Kovács Zoltán kitért arra is, a Bázisrepülőtéren épülő civil hangár a reptér kettős hasznosítását szolgálja, amely a helyi gazdaság fejlesztésére is esélyt kínál.

A rendezvényen a Polgári Kör tagjai megemlékeztek Kálmán Attiláról, a pápai református gimnázium egykori igazgatójáról, a Pápai Polgári Kör első elnökéről, aki október végén hunyt el, temetése pedig november végén volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!