Hírek

2015.06.24. 19:34

Jogunk van a halálhoz?

Állandóan fájdalmaim vannak, így élni tovább nem lehet – ezt írta családjának az apa, aki – ahogy már megírtuk – önkezűleg akart véget vetni életének Balatonfüreden.

Kovács Erika

Belák József rendőr főtörzsőrmester hívott minket azzal, hogy köszönő üzenetet kapott attól a fiatalembertől, akinek édesapját szombaton délután szívmasszázzsal életben tartotta a mentők kiérkezéséig.

Az életmentő rendőrről a fiatalember a veol.hu-ról értesült. Sikerült elérnünk Pétert, aki elmondta, semmilyen családi viszály nem történt náluk, békében élnek. Utalt arra, édesapja nem először akart véget vetni az életének. Súlyos gerincproblémái vannak, állandó fájdalom gyötri, és világéletében tevékeny ember hírében állt, sokat dolgozott, ezért nem képes elviselni, hogy most többnyire ágyhoz kötött, és nehezére esik mindenféle mozgás. Öt éve Péter már megmentette apja életét. A férfi akkor, és ezúttal is gyógyszert vett magához. A fiatalember kiemeli, sokat beszéltek és beszélnek édesapjuknak arról, hogy nem baj, ha már nem bírja annyira a munkát, mint korábban, ők ugyanúgy szeretik és tisztelik őt. Az apa állapotára a megoldást egy csigolyaprotézis jelentené, de erre a családnak nincs pénze.

Nagyon erősen kapaszkodnak a gondozottjaink az életbe, és nem jut eszükbe, hogy öngyilkossághoz folyamodjanak, mondta érdeklődésünkre Kollár Anikó, a végstádiumban lévő daganatos betegeket ellátó Fehér Galamb Hospice Alapítvány ápolási koordinátora. Szerinte ennek a megfelelő ellátás mellett az a legfőbb oka, hogy nagyon pontos tájékoztatást kapnak az orvosoktól arról, mi vár rájuk. Betegeiknek sokszor elviselhetetlen fájdalmaik vannak, a haldoklást gyógyszeres fájdalomcsillapítással és lelki segítségnyújtással igyekeznek elviselhetővé tenni, magyarázza az ápolási koordinátor. A kezelések során folyamatosan egyeztetnek a beteg háziorvosával és az onkológussal, valamint igyekeznek minél többet beszélgetni a pácienssel, sokszor akár a halálról is.

Az eutanáziát az egészségügyről szóló 1997-es törvény szabályozza hazánkban. - Az eutanázia tiltott, azonban a jogszabály lehetőséget ad arra a betegnek, hogy a kezelést visszautasítsa, mondta érdeklődésünkre Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Hozzátette, a szabályozás kizárólag a halálos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedőkre vonatkozik. Úgy véli, a törvény kiállta az idő próbáját. Tapasztalata szerint a szakma többsége egyetért azzal, hogy az egészségügyi személyzetnek ne legyen joga ahhoz, hogy meggyorsítsa a halálhoz vezető utat. Emlékeztetett, Magyarországon soha nem volt lehetőség az aktív eutanáziára. Az eutanáziát a főigazgató sem támogatja, mert az orvosok a gyógyításra esküdnek fel, és azzal mennének szembe, ha hozzásegítenék a beteget a halálhoz, mondja. A feladatuk az, hogy a beteg fájdalmait, szenvedését csillapítsák, a gyógyítás mindenkori feltételeivel, tette hozzá. Európában Belgium, Hollandia és Luxemburg engedélyezi az eutanáziát.

Két fajta eutanázia van: aktív és passzív. Az aktív eutanáziát a keresztyén/keresztény egyházak általában elutasítják, fogalmazott Niederhoffer Zoltán, a veszprémi református egyházközség lelkipásztora. A passzív eutanázia a modern kor és az orvosi technika fejlettsége eljutott odáig, hogy embereket életben lehet tartani, akár akaratuk ellenére is súlyos etikai kérdés, dilemma: a közösség felfogása, az általános norma erősebb vagy a beteg szava, aki nem kíván élni a gyógyítás lehetőségével. Az élet érték, az életet védelmezni kell, de végül mindig a lelkiismeret dönt.

Az élet és halál kérdése Isten és nem emberek hatalmában van. Ember az életet semmilyen módon nem veheti el, ezért elutasítjuk az eutanáziát, abortuszt és a halálbüntetést is, mondta Cieklinski Zsuzsa, a dudari pünkösdi gyülekezet vezetője. A Bibliában azt olvassuk, hogy Isten a legreménytelenebb, legkilátástalanabb helyzetbe is bele tud szólni, olyanról azonban nem olvasunk, hogy a betegségben szenvedőt kegyes halálhoz segítenék. Az ember tegye a dolgát, elégedjen meg az élettel, Isten azt adja, amit a legjobbnak lát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!