Hírek

2014.07.03. 15:20

Nemzeti minősítést szereztek a balatoni mentőcsoportok

Viharban eltűnt vitorlást mentettek ki a magyar tengerből, illetve egy robbanótestet emeltek ki a tóból nemzeti minősítő gyakorlatukon a Balaton és a Balaton-Port mentőcsapat tagjai.

Szabó Péter Dániel

Viharba került a Káptalani Vízisport Egyesület két tagja hajójával a Balatonon, pechjükre a hajó jelzőfényeit műszaki hiba miatt nem tudták felkapcsolni, ezért mobiltelefonon kértek segítséget a vízi rendőrségtől, ám telefonálás közben a készülék vízbe esett, ezért a mentésirányítási központ alig kapott információt az eltűntek hollétéről.

A vízi mentők vontatták ki a partra a bajba jutott vitorlázókat a két mentőcsoport gyakorlatán (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Ez volt az alaphelyzete a Balaton és a Balaton-Port mentőcsoport közös, nemzeti minősítő gyakorlatának, amelyet a helyszínen követhettünk végig. Láthattuk, hogy a rendőrségi keresés eredménytelenségét követően a Balaton Mentőcsoport veszi át az esetet. Mivel keresésük szintén eredménytelen, ezért légi felderítést kérnek a Balaton-Port Mentőcsoporttól az érintett partszakaszra. A levegőből meglátják az eltűnteket, így a vízi mentők a sérült kishajót személyzetével együtt a partra tudják vontatni.

Második feladatként az alakulat búvárai kiemeltek, majd hatástalanítottak egy robbanótestet.

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

Csépányi-Barczi Petra megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, a füredi és az almádi járásban megalakult mentőcsoportok tagszervezetei, a kenesei, az akarattyai és a zánkai polgárőrök, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a főkajári repülőklub képviselői, illetve a tűzszerész ezred búvárai vettek részt a nemzeti minősítő gyakorlaton.

Megtudtuk, mostantól az ország bármelyik területén beavatkozhatnak a káreseményeknél az érintett mentőcsoportok, amennyiben a hivatásos szervek erői már nem elegendőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!