Hírek

2014.05.15. 07:49

Életfogytig tartó fegyház emberölésért

Életfogytig tartó fegyházban letöltendő börtönbüntetést kapott az a vádlott, aki brutális, kegyetlen módon megölt egy 73 éves asszonyt várpalotai otthonában 2012. április 9-én. A vádlott feltételes szabadlábra helyezését kizárták, és tíz évre eltiltották a közügyektől.

Kovács Erika

Ezt dr. Pfeifer Péter tanácsvezető bíró hirdette ki a törvényszéken csütörtökön. A vádlottat aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében vádolta a Veszprém Megyei Főügyészség. A bíró indoklásában többek között elmondta: az ittas állapot nem lehetett mentség tette elkövetésére. A társadalom nyugalmát az eset megzavarta. Ilyen tettnél a törvény teljes szigorával kell fellépni. - Hogy kislányát nevelni akarja, erre akkor kellett volna gondolni, amikor megtette a szörnyűséget – fogalmazott a bíró.

Az ügyész a csütörtöki tárgyaláson életfogytig, azaz határozott idejű tartó szabadságvesztést, a feltételes szabadlábra bocsátás kizárását és a közügyektől eltiltást kért. Dr. Szegedy András védőügyvéd a vádlott feltételes szabadlábra bocsátásának lehetőségét és az aljas indok megállapításának mellőzését kérte. Érvelése szerint nem azért kereste fel a vádlott az idős asszonyt, hogy megerőszakolja, és nem amiatt ölte meg, hogy ezt megtegye. A vádlott az utolsó szó jogán sírva elmondta mindent megbánt, tettéért felelősséget vállal, de még egy utolsó lehetőséget kér, hogy tettét jóvátegye, lányát nevelhesse. Csütörtökön az ítélet előtt igazságügyi orvosszakértőt hallgattak meg. Korábban megírtuk: a várpalotai sértettet régóta ismerte. 2012. április 9-én húsvétkor locsolkodni indult, sokat ivott. Az ittas állapot erőszakos személyiségét - amit a pszichológus korábban megállapított – felerősíthette.

Az idős sértettnél a vádlott ismerősét kereste, aki albérletben lakott. A sértettel szóváltásba keveredett, majd agyonverte, szexuális vágya miatt durván bántalmazta. A többszörösen büntetett előéletű vádlott nem elmebeteg, beszámíthatósága nem korlátozott, de antiszociális szakértők szerint. A védőügyvéd fellebbezett a feltételes szabadlábra bocsátásért. Az ügy a Győri Ítélőtáblára kerül másodfokú elbírálásra. Az ügyész a vádlott további előzetes fogva tartását indítványozta, amit a törvényszék fenntartott. Az ügyvéd felmentését kérte a tárgyalási székhely megváltozása miatt, amit a törvényszék jóváhagyott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!