Hírek

2014.03.27. 10:50

Kezdődik a nyári időszámítás

Március utolsó vasárnapján, azaz idén március 30-án áttérünk az Európai Unióban egységesen alkalmazott nyári időszámításra.

Nagy Imre

Bár a hétalvóknak ez rossz hír, hiszen egy órát veszíteni fognak az óraállítással, tény, hogy ezzel az intézkedéssel éves szinten az ország egynapi villamos energia-fogyasztását spórolhatjuk meg.

A nyári időszámítás lényege éppen az, hogy az ébren töltött időszak egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel hét és este tíz óra közt a lehető legkevesebbet fogyasszuk az elektromos áramot. A Magyarországon így megtakarított energia megfelel 40 ezer háztartás éves energia felhasználásának. A rendszer 1980 óta működik, azóta közel 4000 gigawattóra energiát takarítottunk meg. Ez az ország közel ötheti átlagfogyasztásával egyenlő. A MAVIR Zrt. (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság) szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik az adatokat. Kimutatták, hogy a megtakarítás főként a háztartásokban, a nagy építkezéseken, a hosszabb időtartamban nyitva tartó intézményekben, a szolgáltatóknál, illetve a középületek díszkivilágításánál jelentkezik.

Az októberi, téli időszámításra való áttérés azért nem okoz többletfogyasztást, mert ebben az időszakban már korán sötétedik. A nyári időszámítás ötlete egyébként Benjamin Franklintől származik, az első komoly próbálkozás pedig William Willetté volt, aki 1907-től igyekezett ezt bevezetni, igaz, sikertelenül. Ne feledkezzünk meg tehát arról, hogy március 30-án, vasárnap hajnali kettőkor három órára állítsuk át időmérőinket. Lustábbak persze mindezt reggel is megtehetik. Lesz rá idő bőven, hiszen egy órával kevesebbet alszunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!