Hírek

2013.11.20. 18:45

Sorsdöntő borász bemutatkozás

Badacsonytomaj - November 22-én sorsdöntő küzdelem lesz a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, ahol bemutatkozik az az öt borász, aki egy szakmai szavazás alapján bekerült az Év Bortermelője cím várományosai közé.

Győrffy Árpád

A Magyar Borakadémia végső döntést kimondó tagjai és más borértők előtt pénteken ismét megmutatja borait a badacsonyi Borbély Tamás, aki az idén már másodszorra nyerte el a jelöltséget.

- Már az első jelölés is nagyon megtisztelő volt, a második meg különösen - mondta érdeklődésünkre a 32 éves borász, aki maga mellett az egész borvidék számára óriási jelentőségűnek tekinti a döntést, mert az elismerés a térség kiváló borainak is szól.

- A borvidékre jellemző fajták aktuális évjárataiból viszek borokat, olaszrizlinget, kéknyelűt, szürkebarátot, mert ezekkel tudjuk megmutatni, mire képes ez a vidék és a mi családi pincészetünk. Ezeket is várják tőlünk. Szeretik a boraink egyedi minerális jegyeit, ízeit, ami a vulkáni talajnak köszönhető - mondta a felkészülésről.


Borbély Tamás éppen szakújságíróknak kínálja boraikat. Sorsdöntő bemutatkozásra készül (Fotó: Győrffy Árpád)


A hagyományosan készített borok mellett tavaly egy olaszrizlingből készített jégbort vitt, az idén egy kései szüretelésű Zeuszt mutat be a borvidékhez kötődő különlegességként. Tapasztalata szerint ezeket inkább csak érdekességként kóstolják meg, a vendégek többsége a terület karakteres száraz boraira kíváncsi.

A borok kínálása és a közvetlen beszélgetések mellett az öt jelölt arra is lehetőséget kap, hogy mindenki előtt külön-külön bemutassa eddigi munkásságát, eredményeit, beszéljen borral kapcsolatos céljairól, filozófiájáról.

A borakadémia mintegy 150 tagja a korábbi ismeretei, tapasztalatai mellett a boresten szerzett benyomások alapján dönt majd arról, hogy az idén ki legyen az Év Bortermelője Magyarországon 2013 cím birtokosa. A Badacsonyi Borvidékről Borbély Tamás lehetne az első.

Az eredményt december 6-án hozzák nyilvánosságra.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!