2013.10.31. 15:08
Szabad egy kóstolóra?
Az új rendelet tervezet szerint jövőre lényegében bármelyik kereskedelmi szeszfőzdében kóstolhatunk és vehetünk pálinkát. A módosítás a kisebb főzdéknek kedvez.
A parlament előtt lévő törvényjavaslat megengedné, hogy a kereskedelmi szeszfőzdék is – a bizonylatolási és a jövedéki adó megfizetésére vonatkozó előírásokon túl – különösebb megkötés nélkül árulhassanak pálinkát és égetett szeszeket. A szabályozás hasonló, mint ami a termelői borkiméréseknél már létezik. A kereskedelmi törvény lehetővé teszi az előállítás helyén történő közvetlen fogyasztást és értékesítést külön üzlethelyiség nélkül is. Most annyi történik csak, hogy pálinka esetében a jövedékiadó-szabályokat összhangba hozzák a kereskedelmi törvénnyel.
A tervezett módosításokkal könnyebbé válhat a kisebb főzdék működése. Az viszont változatlan él, hogy a bérfőzdék továbbra sem árulhatnának pálinkát, hiszen nem az övék az ott főzetett pálinka. Mint ahogy a házi pálinkafőzés végtermékét sem szabad értékesíteni.
Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete (PPE) elnöke úgy vélte, ez a tervezet nem nagy horderejű. Tapasztalata szerint a kereskedelmi főzdék zöme már eddig is rendelkezett kiskereskedelmi engedéllyel, hiszen ahhoz, hogy a különféle rendezvényeken – vásárok, fesztiválok – kitelepülhessenek, erre szükségük volt. Ennek birtokában pedig már kóstoltathattak pálinkát.