Hírek

2013.09.19. 11:29

Egy vitatott kerítés

Néhány méteres kerítéssel lezártak egy „elvileg” közparknak számító szakaszt Káptalanfüreden az ott lévő két strand között. Ez az olvasónk szerint felháborító, az almádi önkormányzat szerint pedig jogtalan.

Halmos György

A kerítés miatt már tavaly elindult egy jogi procedúra, de mire a füredi hivatal kimondta volna a végső verdiktet a tulajdonos lebontotta, ugyanis csak áprilistól október végéig van engedélye. A probléma, vagyis a kerítés idén újból megjelent az érintett területen.Több levél is érkezett a problémával kapcsolatban az almádi önkormányzat illetékes osztályára.

Zana András osztályvezető mutatja azt a választ, amit az egyik érintettnek írtak. A levél tulajdonképpen a probléma lényegét emeli ki, arról szól, hogy Káptalanfüreden a két strand közötti parti rész lezárásnak jogalapja egy, a part menti ingatlan tulajdonosa és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság kötött létrejött mederhasználati megállapodás. A vízügyi igazgatóság azért adott engedélyt a tulajdonosnak, mert álláspontjuk szerint az önkormányzat rendezési tervében nem jogszerűen jelölte ki a sétányt.

– E jogalapot önkormányzatunk vitatja, ezért – az álláspontunk szerint jogtalanul épült kerítés bontásának ügyében – a polgármester kérelmére építésrendészeti eljárás indult az illetékes, vagyis a Balatonfüredi Járási Építésügyi Hivatalnál – közölte.

A legfőbb probléma az, hogy az önkormányzat nem tudja létrehozni az érintett szakaszon a parti sétányt, így az itt élők vagy nyaralók – a strandokat leszámítva – el vannak rekesztve a Balaton-parttól.Az érintett terület, a Nádas utca 4. szám alatti ingatlan, egy 3152 négyzetméteres terület egykor a Bányatröszt üdülője volt, amit privatizálták – avat be a történekbe Zana András.

 


A káptalanfüredi partszakasz: két strand között lehetne a sétány, de azt nyaranta kerítéssel zárják el a közönség elől (Fotó: Győrffy Árpád)


Hozzáteszi, az ingatlan előtt van egy szakasz, amit szaknyelven vízállásnak neveznek, úgy is van nyilvántartva, szóval ez az elnevezéssel ellentétben száraz terület a Magyar Állam tulajdona, amit a vízügyi igazgatóság kezel. A terület tulajdonosa egy stég felépítésére kért engedélyt, majd tavaly mederkezelői szerződést kötött a hatósággal, amelynek értelmében elkeríthet egy négy méteres szakaszt a vízálláson április 20-tól október végéig, és használhatja a területet.

– Tavaly már számos lakossági bejelentés érkezett az önkormányzathoz a kerítés miatt, sőt a stég vízjogi engedélyezési eljárásába az önkormányzat ügyfélként bejelentkezett – mondta az osztályvezető.

– Közöltük, hogy a rendezési tervünkben az említett szakasz közparkként szerepel, ott van a kötelezően kijelölt parti sétány.A térképek alapján Káptalanfürednek mintegy 1300 méter hosszú partszakasza van, azonban annak zöme nem alkalmas parti sétány kialakítására a nádasok, illetve a két strand miatt. Összesen hatvan méter hosszúságú, területét tekintve 249 négyzetméteres az a szakasz, amit sétányként lehetne használni, ami viszont a kerítéssel fél éven keresztül elzárt.Az illetékesek július 11-én bejárást tartottak a területen.

Ennek eredményeként a közelmúltban a Balatonfüredi Járási Építésügyi Hivatal – egyelőre még nem jogerős – határozatot hozott, ami a szabálytalanul létesített kerítés bontását rendelte el. A hatóság megállapította, hogy a telken létesített kerítésre nem adható fennmaradási engedély. Ugyanakkor ha a határozat hamarosan nem emelkedik jogerőre, akkor jövő év tavaszán újra kezdődhet az egész procedúra.Az ügyben kerestük az illetékes vízügyi igazgatóságot is, kérdéseinket elküldtük, de azokra nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!