2013.07.21. 09:42
Pogácsáztak a kenesei parkban
Balatonkenese – Kelendő volt a frissen sütött pogácsa szombaton a Balatoni kapunyitó rendezvénysorozat utolsó előtti napján, a helyi nyugdíjas csoportok tagjai készítettek több száz pogácsát a Széchenyi parkban.
A szervezők a parkot a rendezvény idejére stílusosan átnevezték Pogácsás térnek. Nemcsak a hagyományos pogácsa kedvelői találtak finomabbnál finomabb falatokat, de az ínyencek sem maradtak étlen, mert a szokásos sajtos mellett napraforgós, tökmagos és falusi borsos pogácsa közül is lehetett választani. A szervezők egyik célja az volt, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező lecsófesztivál beharangozó eseménye legyen az első alkalommal megrendezett pogácsa nap.
Hujber Mihályné, Pintér Sándor és Gondán Sándorné a Tátorján Nyugdíjasklub tagjai tésztaszaggatás közepette, vidáman telt a munka (Fotó: Halmos György)
A szervezők egyrészt felhívták a figyelmet a következő nagy gasztronómiai rendezvényre, vagyis a lecsófesztiválra, másrészt a nap folyamán hagyományőrző népi együttesek, többek között citerazenekarok léptek fel a nagyszínpadon, a népzene hallgatása közben pedig nincs is jobb a friss pogácsánál, illetve a finom bornál – állítják a szervezők. A rendezvényen 50 kilogramm lisztből gyúrták a tésztát, de jelentős mennyiségben használtak napraforgó és tökmagot is.
Szabóné Öcsi Mónika „kemencefelelős”- 200 fokon sütötték a pogácsákat a harminc fokos hőségben