Hírek

2013.06.16. 18:40

Jókai Anna: "Nem pótolható a szép könyv"

Herend - Bár nem mondta ki határozottan, de azért reménykedik Jókai Anna Kossuth-díjas író, hogy a könyvek által ment előbbre a világ. A könyvek szépségéről és tartalmáról egy kiállítás megnyitóján szólt.

Varga Ibolya

A Kincskereső Pipitértől a Bibliotheca Corvinianaig címmel nyílt kiállítás a művelődési ház és könyvtár épületében, a Téglás-téka ötven évét, s korunkat jellemezve.  A jelénlévőket elsőként Vajai László polgármester köszöntötte, olyan gondolatokkal, melyek a tudás, az olvasottság és a helyes döntések összefüggéseire irányították a figyelmet. A Szent Euszták Kórus Wéber Gyula karnagy vezetésével kórusműveket adott elő, egyebek mellett a Bodogasszony Anyánk című művet, ami Kölcsey Ferenc alkotása előtt a katolikus magyarság néphimnusza volt.

A könyvkiállítás megnyitása után Jókai Anna dedikálta  könyveit és elbeszélgetett az érdeklődőkkel az olvasás hasznosságáról (Fotó: Orosz Péter)

A kiállítást Jókai Anna Kossuth-díjas író nyitotta meg. Igen nagyra értékelte az olvasók munkáját is az alkotás során, hiszen a jó könyv bennük kel életre, sokszor olyan mély értelmeket, szépségeket is észrevesznek, amiket az írók nem is tudatosan fogalmaztak meg éppen úgy, ahogy megjelentek. Szólt arról, hogy a könyveket  már évszázadokkal ezelőtt elsiratták, sőt egyes sci-fi írók azt vizionálják, hogy eljön az a kor, amikor a könyvek olvasása bűn lesz és ekkor ádáz hatalmak újra könyveket égetnek, amire már sokszor volt példa az emberiség történelme során.

Kifejtette, mennyire fontos az olvasási munkában az, hogy elképzeljük azt, amit az írók leírtak. Ezt rontják a filmek, különösen a gyerekeknek szóló, vérrel és erőszakkal teletűzdelt mesék.  A szép könyvek helyett ma sokszor pimaszul rikítókkal találkozunk, melyek igen gyakran silány tartalmat hordoznak, értéktelenek.

A könyvekről szóló verseket adott elő Lukács Sándor színművész.

 

 

A kiállításnak otthont adó intézmény igazgatója, Téglás Miklós harmadikos korában kezdte el a könyveket gyűjteni, amikor tanító nénijétől megkapta Fekete Gyula Kincskereső Pipitér című kötetet. Ma a könyvtárában négyezer igen ritka és értékes könyv tálálható, első kiadások, kódexek, ősnyomtatványok hasonmásai, verseskötetek, mesék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!