Hírek

2013.05.07. 17:09

Nyílt napon minden, ami adózás és vám

Évek óta megszervezi a nyílt napját a megyei állami adóhatóság, de az utóbbi két évben már a vámosokkal közösen mutatkoznak be.

Varga Ibolya

Dr. Fülöp Nikoletta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatósága igazgatási osztályvezetője elmondta, hogy a két szervezet 2011-ben egyesült és a mi  megyénkben négyszáznál több embert foglalkoztatnak. Dégi Zoltán,  az adóigazgatóság első számú vezetője az adózás magyarországi történetét ismertette, s közben többször felhívta a figyelmet a tanácsterem falán látható relikviákra. Stark Attila, a vám- és pénzügyőri szakterület megyei vezetője a vámok eredetét vezette vissza az ókori időkig.         

Dégi Zoltán szavaiból megtudtuk: az adóhatóság célja, hogy minél több embert vonjon be az adózásba, mert azzal csökkennek az egy emberre jutó terhek. A hivatal segíti azokat, akik adóznának, de ismereteik hiányosságai miatt ez nehéz számukra; és adott esetben szankciókkal kényszerítik az adózásra azokat, akik tudatosan akarnak kibújni a kötelezettségük teljesítése alól.  Stark Attila megemlítette, hogy Mária Terézia a Habsburg Birodalom területén már 1775-ben  eltörölte a belső vámokat, illetve egységesítette a szabályokat.

A jelenről megtudtuk, hogy bár ellátnak rendészeti feladatokat is, a kábítószerek keresésével ma főleg   a rendőrség foglalkozik. Már képezik számukra a dohánykereső kutyákat. Az adóhatóság másik szintjén Márki Éva, a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága adóügyi igazgatóhelyettese vezette körbe az érdeklődő diákokat. Megmutatta a munkahelyeket és elmondta mindenütt, hogy ott milyen munkafolyamatokat végeznek.  





Az bevezető előadások után a vám- és pénzügyőri terület munkatársai  drogkereső kutyával tartottak bemutatót. Különféle helyekre rejtették el a tárgyat, amit meg kellett találnia, de nem jártak túl a szimatán, mindenhonnan gyorsan előszedte. Ezután az adóhatóság vezetői és munkatársai válaszoltak a diákok konkrét kérdéseire. Elmondták, hogy ügyfélkapunyitással, amelyre már az adóhatóságnál is lehetőség van, sokkal egyszerűbben lehet kapcsolatot tartani. A központi ügyfélszolgálatnál és a kirendeltségeknél lehetőség van arra, hogy bankkártyával fizessenek az adózók. Most már egyre több feladatot telefonon is el lehet intézni, ha előzetesen erre bejelentkeztünk, illetve az ügyintézéshez lehet előre időpontot foglalni az ügyfélszolgálatoknál. A friss felmérések szerint a  többség  elégedett az adóhatóság munkájával.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!