Hírek

2013.05.03. 16:20

Kriminális receptek és a legjobbak díjazása

Családi- és sportnapot tartott a megyei rendőrfőkapitányság és a katasztrófavédelmi igazgatóság, amelyen átadták az év rendőre és év tűzoltója kitüntetést.

Halmos György

Az év rendőre kitüntető címet Farkas Balázs zászlós, a Devecseri Rendőrőrs bűnügyi csoportjának nyomozója vehette át, míg az év megyei hivatásos tűzoltója Kővári Csaba százados, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság rajparancsnoka lett. Veszprém év rendőre Csepely Balázs zászlós, szolgálatparancsnok, Balatonfüredé Fodor László százados, a bűnügyi osztály kiemelt főnyomozója, míg Pápáé Kiss Barnabás zászlós, szolgálatparancsnok lett. A megyei katasztrófavédelem díjazta az év megyei önkormányzati tűzoltóját, aki Sárközi Roland (Tapolca), illetve az év megyei önkéntes tűzoltója Öveges István (Devecser) lett. Az Év veszprémi tűzoltója kitüntetést Timmer Tamás főtörzsőrmester vehette át.

Az év pápai tűzoltója díjban Császár Szabolcs főtörzsőrmester részesült. A főkapitányság rendészeti igazgatóját, Anda György alezredest a budapesti központi ünnepségen ezredessé léptették elő, dr. Ipsits Csaba alezredest pedig május 1-ei hatállyal a veszprémi kapitányság vezetőjévé nevezték ki. A közös rendezvényen különböző sportprogramokon vehettek részt az érdeklődők, volt gépjármű bemutató, önvédelmi gyakorlat. A bográcsokban készülő, a főzőversenyre benevezett ételeket Bede Róbert ismert sztárszakács kóstolta és zsűrizte, a programot Vastag Csaba koncertje zárta.

RecepTúra címmel jelentette meg a megyei főkapitányság bűnmegelőzési kiadványát, amelyben szórakoztató, XIX. és XX. századbeli, levéltárban fellelhető bűnügyi híradások mellett hasznos tanácsokkal szolgál az olvasóknak, sőt kriminális receptek is találhatóak a könyvben, mint a Pandúrgulyásé, vagy a Bakonyi Betyárnyársé.

A könyvet bemutató sajtótájékoztatón Kovács Zoltán megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, a bűnmegelőzés a társadalom közös ügye. Kontrát Károly, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, a kormány nagyon fontos feladatának tekinti a bűnmegelőzést, ennek jó példája a százszor száz program, amelyben az önkormányzatok mellett a polgárőrségek is aktívan részt vesznek. Fontos minden olyan kiadvány, ami a veszélyekre felhívja a figyelmet  fűzte hozzá. Dr. Töreki Sándor főkapitány azt hangoztatta, hogy a kiadvány szakít a hagyományos formákkal, klisékkel, hogy más formában juttassa el a bűnmegelőzés üzenetét az állampolgárokhoz.  A pályázati forrásból megjelentetett könyv elkészítésében segített Cseh Vanessza (térkép), Matting Norbert (receptek), illetve Vers József (fotók).

Könyv értelmi szerzője, Orsós Károly őrnagy elmondta, hogy kiadvány összesen 15 kedvelt étel receptjét tartalmazza. Céljuk az volt, hogy ne a nappaliban legyen a századik könyv, hanem a konyhában az első. Több fő fejezetre osztható, elsőben régi bűnügyi tudósítások vannak, a másodikban megyei barangolásra invitálják az olvasót, bemutatva a tájegységek látnivalóit, illetve a kapitányságok területén jellemző bűnelkövetési módokat, illetve tanácsokat adva az elkerülésükre. A könyvben praktikus tanácsok mellett megtalálhatóak a kapitányságok elérhetőségei, illetve egy térkép is a jellemző bűncselekmények elkövetésnek jelölésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!