Hírek

2013.05.15. 09:56

Dénes Tamás a rezidensszövetség elnöke

Dr. Dénes Tamást választotta meg elnökéül a Magyar Rezidensszövetség. A Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban dolgozó orvos a hálapénz (paraszolvencia) elleni fellépést helyezte elnöki programja középpontjába.

Varga Domokos Péter

Erről Dénes Tamás tájékoztatta lapunkat. Megtudtuk tőle, 100 százalékban támogatott elnöki pályázata alapján választotta meg a rezidensszövetség tisztújító küldöttközgyűlése. A szervezet minden évben tisztújítást tart, azaz a megválasztottak egy évig maradnak funkcióban. A korábbi elnököt, dr. Papp Magort öt éven keresztül választották újra, ezúttal nem indult a tisztségért.

Dénes Tamás a felmondó nyilatkozatok gyűjtése kapcsán került kapcsolatba a Magyar Rezidens Szövetséggel – mint köztudott Veszprémben kiemelkedően sikeres volt az akció –, melynek két éve tagja. Azóta funkció nélkül dolgozott együtt az országos elnökséggel, és közben újraszervezte a Magyar Orvosok Szövetségének veszprémi alapszervezetét. Általános sebészetből már letett egy szakvizsgát, de ugyanakkor elkezdte az érsebészetire való felkészülést. Így még szakorvosjelölt, azaz rezidens, ez adja az elnöki funkció betöltésének jogi alapját.

Dr. Dénes Tamás

Elnöki pályázatában megfogalmazta, hogy a hálapénzről nyíltan, őszintén, alázatosan, de mégis keményen, tabuk nélkül kell beszélni. A magyar egészségügyben a továbblépés alfája és ómegája a hálapénz felszámolása, megléte gátolja a pozitív változásokat. A rezidensszövetség eddig is fontosnak tartotta a hálapénz elleni fellépést, de tevékenységüket elsősorban a béremelésre fókuszálták. A két irány összefügg, a paraszolvencia akkor fog megszűnni, ha kialakul egy olyan orvosi, szakdolgozói bértábla, amely alkalmas arra, hogy kiváltsa a hálapénzt. A bérfejlesztés adott szintjén életbe kell léptetni egy törvényt, amely kimondja, hogy a hálapénz adását és elfogadását egyaránt büntetik.

Tevékenységük első lépéseként a szakmában és a civilek között is elvégeznek egy kérdőíves felmérést. A válaszok értékelését követően a többi szakmai szervezettel együtt döntenek a hálapénz elleni fellépés konkrét módszereiről és stratégiájáról. Az már ma is bizonyos, hogy konkrétan meg fogják határozni, mennyi a különböző szinteken szükséges minimum bér, ami után már tiltani lehet és kell is a hálapénzt.

A rezidensszövetség álláspontja szerint az orvoselvándorlás is az alacsony bérekre, a munkakörülményekre, a magas munkaórákra és a hálapénzre vezethető vissza. Június első hétvégéjén Balatonfüreden tanácskozást tartanak, ahol egy évre meghatározzák konkrét lépéseiket.

Dénes Tamást új szakorvosi képzése gyakorta köti Budapesthez, az egyetemi klinikákhoz, ezért tudja veszprémi orvosként is ellátni a rezidensszövetség elnöki funkcióját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!