Hírek

2013.04.21. 17:45

A kerékpározást népszerűsítették

Ha csak egy órára is, de a kerékpárosoké volt a tér. A Critical Mass résztvevői végiggördültek vasárnap Veszprémen.

Szabó Zsuzsanna

Már a kezdés előtt fél órával feltűnően sok bringás tűnt fel a városban. Az Óváros térre érve pedig kerékpárosok sokasága fogadta az arra járókat. A szervezők instrukciói után innen indult el a csapat rendőri felvezetéssel. Idén új útvonalon haladtak, végig a Dózsa György úton, a Kistó utcán, a Házgyári, a Haszkovó, a Budapest és a Jutasi úton át.

A Völgyhídon a csapat megállt, hogy itt egy plusz bringaemeléssel is szimbolizálják az eseményt. A cél idén is a Barátság park volt, ahol az utolsó kerékpáros beérkezése után a résztvevők fejük fölé emelték a bringájukat.



A veszprémi Critical Mass (CM), azaz a kritikus tömeg kerékpáros felvonulás szervezése már hetek óta elkezdődött az egyik közösségi oldalon. Egy játék is kapcsolódott az eseményhez, az, aki megosztotta és terjesztette, sorsolást követően egy pólót kapott, amelyet a fővárosi CM szervezői írtak alá.

 



Az eseményt beszélgetés zárta az egyik belvárosi szórakozóhely teraszán. A CM célja a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítése, a várost érő forgalmi terhelés és a szmog csökkentése. A résztvevők szeretnék, hogy Veszprémben is emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért.

Hangsúlyozzák, nem cél a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csupán felelősségteljes gondolkodást szeretnének. Hogy nem mindenki gondolja így, az is biztos. Egy férfi például járó motorral hagyta állni a parkolóban autóját mindaddig, amíg bement vásárolni a boltba. Na, igen, környezetvédelem! Valakik érte, mások ellene tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!